Rogu-vă, nu încă un Silicon Valley!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sillicon Valley

Din când în când apare câte o ştire despre un nou Silicon Valley de România. Ar trebui să ne mai oprim din a denumi un loc şi să începem să construim ceva.

Din când în când, printre ştiri legate de Tehnologie, ajungi să vezi articole de genul "Boston construieşte noul Silicon Valley", "la Cluj se contruieşte Silicon Valley de România", "Berlin, Silicon Valley-ul Europei", etc. Nu îmi este foarte clar de unde vine nevoia asta de a asocia orice parc tehnologic cu numele Silicon Valley, cred că acele persoane care redactează comunicatele astea de presă pot fi mult mai creative şi deschise la minte.

În primul rând, când faci pe o suprafaţă de 10 hectare, 3 clădiri, pui un server şi tragi curent, e greu să te numeşti conştient "Silicon Valley", care se întinde din San Francisco până in San Jose, pe o distanţă de 100 km. Dar cel mai important, regiunea din California care găzduieşte giganţii tehnologici ai planetei este reprezentată de mult mai mult decât o aglomerare oarbă de companii şi centre de R&D.

Fiind implicat în tehnologie de vreo 7 ani, nu pot decât să mă bucur atunci când diverse iniţiative de sprijinire a industriei Tech din România îşi fac simţită prezenţa. Dar haideţi să o facem smart, dacă adunăm 1000 de start-up-uri într-un loc, nu înseamnă că am făcut Silicon Valley de România. Trebuie să dezvoltăm un întreg ecosistem antreprenorial, nu doar încă un loc unde adunăm antreprenorii care, oricum vor pleca în lipsa ecosistemului.

Ce este de fapt Silicon Valley-ul american? Este o adunătură (urăsc cuvântul cluster) de companii de tehnologie, o adunătură de evenimente dedicate tehnologiei, o adunătură de publicaţii de tehnologie şi, cel mai important, o piaţă pentru tehnologie mixată cu un mindset deschis către orice e nou. Sună destul de simplu, dar cred sincer că există un motiv pentru care o regiune similară nu a putut fi real dezvoltată în altă parte, Boston nu a reuşit, Portland nu a reuşit, China şi Estonia nici ele iar despre Berlin am o părere împărţită. În orice caz, la câte titluri cu "Noul Silicon Valley" sunt pe piaţă, doctorii de ţâţe trebuie să fie foarte invidioşi.

Acum, vorbind puţin despre România, că aici ne doare în primul rând. Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, toate vor să fie Silicon Valley de România. Lăsând la oparte faptul că în următorii 10 ani, cu investiţii masive, nu vom putea ajunge nici măcar la nivelul Sophia Antipolis din Franţa, Technolopis-ul Europei :), o idee ar fi ca aceste zone fierbinţi tehnologice să îşi definească fiecare un specific pe care să se concentreze (spre exemplu Tehnologie la Cluj, medicină la Iaşi, iar cu Bucureşti cred că cel mai bine ar merge un focus pe dezvoltarea financiară şi Venture Capital), dar sugestiile sunt doar cu titlul de exemplu, reprezentanţii fiecărei comunităţi în parte ştiu cel mai bine care sunt atuurile lor, ideea e să nu se concureze aiurea între ei pe o piaţă mult prea mică pentru a susţine "adunături" similare :).

Apoi, antreprenorii români au nevoie de mentorship real, nu de aceleaşi poveşti pe care le găsim în publicaţiile de specialitate sau cărţi movaţionale scrise de Richard Branson sau Guy Kawasaki. Sigur, sunt bine de ştiut, dar e important de spus că nu există un model universal valabil nici pentru fundraising nici către intrarea pe piaţă. Fiecare model trebuie personalizat în funcţie de fiecare start-up în parte, sigur, plecând de la unele fundamente. În orice caz, afirmaţii de genul "am pornit imperiul cu 1000 $" nu mai sunt valabile, lumea nu mai este aceeaşi ca acum 20-30 de ani iar regulile de atunci nu se mai aplică neapărat astăzi.

Nu în ultimul rând, accesul la capital. 25.000 $ nu te duc foarte departe, eventual până la următoarea rundă, care, în general va presupune şi relocarea, şi atunci pierdem cu toţii, compania iese din ecosistemul românesc iar experienţa drumului se pierde şi ea. E cumva similar cu povestea meşterului Manole.

În concluzie, haideţi să renunţăm la atributul "Silicon Valley", să ne personalizăm fiecare hot-spot cu potenţial antreprenorial şi nu în ultimul rând, să ne sprijinim între noi, start-up cu start-up, start-up cu jurnalişti şi vice-versa, să ajutăm evenimentele dedicate să nu îşi piardă din impact şi să crească de la an la an şi să sperăm că în următorii ani, va apare şi o pătură de investitori locali, mai activă şi mai deschisă decât cea actuală.

"From a R.A.T. with love"

Opinii

Mai multe de la Bogdan Savonea


Ultimele știri
Cele mai citite