Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

România a devenit membru cu drepturi depline al CERN

4
21 Jun 2015 13:32:26
Autor: Ioana Nicolescu
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Consiliul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) a adoptat prin vot unanim, Rezoluţia de admitere a României ca membru cu drepturi depline în Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară.

În prezent, România participă cu 100 de cercetători la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) şi LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS etc., dar şi la reţeaua globală GRID, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei

România a fost acceptată ca stat candidat la CERN în decembrie 2008. Un an mai târziu, în urma negocierilor şi a analizei dosarului de candidatură depus de ţara noastră, a fost definitivat proiectul de acord dintre România şi CERN privind aderarea ca membru cu drepturi depline. Documentul, cu o valabilitate de 5 ani, a fost semnat în februarie 2010, la Geneva, şi ratificat ulterior prin Legea 203/2010.

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) - cu sediul la Geneva - a fost fondată în anul 1954 şi este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare. Principala activitate a instituţiei o reprezintă fizica fundamentală, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorităţi ştiintifice mondiale precum cercetarea aplicativă şi dezvoltarea tehnologică sau formarea viitorilor specialişti.

Relaţia României cu CERN datează din anul 1991 când a fost semnat primul acord pentru implicarea cercetării şi industriei româneşti în programele organizaţiei. Prin participarea la experimentele derulate de CERN, România a obţinut o serie de beneficii, între care accesul la infrasctructura de cercetare a CERN şi dezvoltarea infrastructurii proprii de cercetare, fapt care a permis dezvoltarea unor noi tipuri de detectori şi calorimetre, obţinerea a două brevete de invenţii premiate la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, realizarea şi exploatarea detectorului de preshower, primul detector integral românesc pus în funcţiune la CERN.

„Particula Dumnezeu“ a împlinit trei ani de când a fost descoperită

În iulie 2012, bosonul Higgs a fost identificat la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) în proporţie de aproape 100%, iar în 2013, Peter Higgs a primit premiul Nobel pentru că a prezis teoretic existenţa „particulei Dumnezeu“.

Bosonul Higgs este particula care confirmă modelul Standard al Universului (MSU). În cadrul acestui experiment s-au clasificat particulele care existau la finalul primei secunde de la naşterea Universului, aşa numitul Big Bang. Modelul standard spune că Universul este format din 12 de ingrediente elementare ale materiei, care nu au fost create din altceva, ci din ele s-a construit tot ce ştim astăzi. De asemenea, modelul impune şase forţe fundamentale prin care interacţionează aceste particule elementare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

mircea georgescu
21.06.2015, 14:19:20

Un fapt exceptional pentru cercetatorii romani, la randul lor de exceptie! Dar oare cat costa, ca orice are un pret?

+1 (1 vot)
Iulian Arion
21.06.2015, 17:09:40

Mircea Georgescu, Costul este suportabil. Important este că românii au acces la ceea ce inainte de 1990 părea doar un vis. Alaturi de Proiectul laserului de la Magurele aduce o sincronizare a cercetarii românesti la cercetarea de avangarda mondiala. Sa le dorim succes.

+2 (2 voturi)
mircea georgescu
21.06.2015, 18:23:21

@ Iulian Arion. Nici eu nu am spus nimic despre valoarea lor incontestabila. Succes si din partea mea!

+1 (1 vot)
cioian ioian
22.06.2015, 05:56:05

Această acceptare arată înalta școală de fizică ,matematică și de științe comparate care se face în atît de,,hulita,, metodele de învățămînt care s-a făcut și se face în Romînia de cei ,,interesați,, să deningreze eforturile atît a profesorilor cît și a elevilor careexcelează în anumite domenii de cercetare.Păcat că guvernele anterioare cît și cel actual nu alocă mai multe fonduri în învățămănt ,fie el primar,gimnazial ,liceial și universitar pentru pregătirea acestor copii.Tot din neglijență și chiar din REA VOINȚĂ nu se vrea asigurarea de LOCURI de muncă bine plătite pentru elevi și studenții care absolvă aceste unități de învățămînt ,pentru a-și pune în valoare înalta lor pregătire și a-și pune în practică idile novatoare pe care le au.Acești copii dotații cu inteligenîă i-au calea străinătăți pentru a se afirma.RUȘINE fostelor guvernări mafiote,cît și actualei guvernări care calcă cu brio pe urmele celorlalte.RUȘINE politicienilor MSAFIOȚI și PENALI pentru dezastrul adus în industrie,economie,agricultură ,sănătate,apărae si-n toate activitățile care puteau să aducă bunăstare acestei națiuni atît de batjocorite de restul lumii.Pentru mafia politică există fonduri atît pentru ei vcît și pentru apropiați lor ,mai ales pentru PROGENITURILE LOR,care pe bani FURAȚII din bani romînilor î-și etalează mașinile de lux pe ,,autostrăzile din Romînia,prin universitățile din străinătate unde sînt printre cei mai avuții copii de bani gata,și care vin cu aere și ifose de oameni bine,,pregătiții,,în acontinua opera de a fura lăsată moștenire de prea iubitori lor părinții. Aît mi-ajunge .i mi-e s.... de ei.Doamne prost mai e acest popor votant special în sistemul de ÎNVĂȚĂMÎNT din Romînia,și-n aproape

+1 (1 vot)
Modifică Setările