Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

România marchează istoria omenirii: unele dintre cele mai vechi urme au fost găsite într-o peşteră din judeţul Bihor

10
18 Jul 2014 15:08:14
Autor: Răzvan Băltăreţu
Urmele dintr-o peşteră din România sunt cele mai vechi ale omului Homo Sapiens. FOTO ScienceNews
Urmele dintr-o peşteră din România sunt cele mai vechi ale omului Homo Sapiens. FOTO ScienceNews

România câştigă un loc în istoria omenirii, găzduind pe teritoriul său peştera în care se regăsesc unele dintre cele mai vechi urme ale omului. Acestea au fost recent datate cu 20.000 de ani mai vechi decât se credea la început, când au fost descoperite.

În 1965, în peştera Ciur Izbuc au fost descoperite aproximativ 400 de urme vechi ale oamenilor care au trăit acolo. Cercetările au fost reluate în 2012, iar luna aceasta, un nou studiu al arheologilor le-a determinat vechimea. După ce iniţial s-a crezut că acestea au între 10.000 şi 15.000 de ani, datarea cu carbon le-a fixat „vârsta“ la 36.500 de ani. Antropologul David Webb de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania şi colegii săi au analizat 51 de urme descoperite în peştera Ciur Izbuc, celelalte fiind distruse în ultimele decenii de turişti şi exploratori, scrie Science News.

Ei şi-au publicat studiul în „American Journal of Physical Anthropology“, în care notează că urmele au rămas „memorate“ în podeaua peşterii în urma unei inundaţii. Aceasta a întins un strat de pământ amestecat cu nisip, care a „reţinut“ urmele de către un grup de şase sau şapte oameni, printre care şi un copil. Totuşi, urmele din România nu sunt cele mai vechi din lume, nici măcar din Europa. Într-o peşteră din Tanzania au fost descoperite unele vechi de 120.000 de ani, numai că acel studiu nu a fost încă publicat, ci doar prezentată descoperirea la o conferinţă din 2011.

Apoi, în Marea Britanie au fost descoperite, în mai 2013, unele vechi de aproape un milion de ani. De asemenea, tot în Tanzania sunt urme vechi de 3,6 milioane de ani, iar în Kenya au fost descoperite unele cu o vechime de 1,5 milioane de ani.

Cât despre peştera din România, Ciur Izbuc este o arie protejată de interes naţional, care corespunde categoriei a III-a IUCN, adică rezervaţie naturală, tip speologic. Este situată în partea central-estică a judeţului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Roşia. Peştera Ciur Izbuc se desfăşoară pe o suprafaţă de 0,10 hectare, oferind trei tipuri de elemente: antropologic, morfologic şi paleontologic. Galeriile sunt dispuse pe două niveluri, cel superior constituit din Galeria Aragonitei, Galeria Gururilor, Galeria Urşilor şi Sala Paşilor şi altul inferior, străbătut de un pârâu subteran.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Zsoldos Maria
18.07.2014, 15:32:05

Stiam eu ca romanii au inventat mersul pe jos! Acum e oficial!

-5 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
18.07.2014, 20:32:45

Comentariu considerat abuziv.

cetateanul turmentat
18.07.2014, 16:40:08

Inainte sa deraieze discutia in comentarii, si sa se ajunga cu aruncatul de cacao intre comentatori de ambele parti, unguri si romani laolalta, poate ar fi bine de mentionat ca acum 35000 de ani vorbim de homo sapiens venit din africa via asia si peninsula araba, si de homo neanderthalensis populatie bastinasa a europei la momentul respectiv. Deci orice comentariu legat de nationalitatea urmelor din pestera respectiva nu numai ca e de prisos, e aberant...

+5 (5 voturi)
Get0dac
18.07.2014, 16:55:29

Normal ca e aberant sa discutam despre nationalitateaoamenilor de acum 35000 de ani. Cu toate acestea mult stimata noastra colega de forum..@ Maria Zsoldos... a reactionat extrem de rapid, din pacate insa...previzibil.

+4 (6 voturi)
radu bradeanu
19.07.2014, 00:01:45

Precis sunt urmele unor nudiști înrăiți ai vremurilor trecute ce stăteau la taclale cu o halbă de bere-n mână,bălăcindu-se în ștrandul local când probabil au fost surprinși de o furtună scurtă,de vară,ce a adus cu șiroaiele de ploaie și inevitabilele aluviuni datorate masivelor defrișări de pe propietățile maghiare.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările