Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Rusia a trimis un robot de mărimea unui om în spaţiu

2
22 Aug 2019 12:21:20
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via Roscosmos
FOTO via Roscosmos

Robotul se numeşte Fedor, şi a fost lansat astăzi de la cosmodromul Baikonur, situat în Kazakhstan, destinaţia sa fiind Staţia Spaţială Internaţională.

Fedor (Experimental Demonstration Object Research) este primul robot trimis în spaţiu de Rusia, şi măsoară un metru şi 80 de centimetri înălţime şi 160 de kilograme, fiind singurul pasager al rachetei Soyuz în care a fost trimis către Staţia Spaţială Internaţională (SSI).

El va petrece 10 zile la bordul SSI, unde va învăţa lucruri noi, precum ”conectarea şi deconectarea cablurilor electrice şi folosirea unor obiecte simple, de la o şurubelniţă sau o cheie până la un extinctor”, notează Alexander Bloshenko, directorul agenţiei spaţiale ruseşti pentru programe de perspectivă şi ştiinţă, citat de BBC.

Cercetătorii ruşi speră ca Fedor să ajungă să îndeplinească sarcini mult mai periculoase, precum ieşirea în spaţiu. Odată cu lansarea robotului, aceştia au testat şi un nou sistem de salvare de urgenţă al rachetei Soyuz.

Fedor are deja un coleg care îl aşteaptă pe Staţia Spaţială Internaţională, trimis de Japonia în 2013. Statele Unite au avut un robot pe Staţia Spaţială până anul trecut, când acesta a fost trimis înapoi pe Pământ datorită unor probleme tehnice.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

foarte atent
22.08.2019, 12:58:54

de la Laica la Fedor, rusii sunt doar in decor !!

Adrian Foangǎ
22.08.2019, 14:36:20

Am ras citind cum rusii trimit conserva asta in spatiu, amintindu-mi cum au fost prinsi la o demonstratie in care un "robot" de ultima generatie prezentat de rusi s-a dovedit a fi un om imbracat intr-un echipament.

-1 (1 vot)