Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Samsung reutilizează camerele telefoanelor smart Galaxy pentru a detecta afecţiunile oftalmologice

0
11 Apr 2021 13:32:47
Autor: George-Andrei Cristescu
Oftalmolog utilizând Samsung EYELIKE.
Oftalmolog utilizând Samsung EYELIKE.

Samsung reciclează terminalele Galaxy vechi pentru a crea dispozitive medicale care depistează bolile la nivel ocular, facilitând accesul unui număr cât mai mare de oameni în sectorul de asistenţă medicală oftalmologică, în comunităţile slab dezvoltate din întreaga lume.

Samsung a colaborat cu Agenţia Internaţională pentru Prevenirea Orbirii (IAPB) şi cu Sistemul de Sănătate Universitară Yonsei (YUHS) din Coreea de Sud pentru a crea dispozitive medicale care depistează bolile la nivel ocular prin reciclarea smartphone-urilor Galaxy scoase din uz. 

Acest program Galaxy Upcycling ajută la soluţionarea a aproximativ 1 miliard de cazuri la nivel global de tulburări de vedere care pot fi prevenite printr-un diagnostic adecvat.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin 2,2 miliarde de persoane au o formă de deficienţă de vedere şi aproape jumătate dintre aceste cazuri puteau fi prevenite sau încă nu au fost abordate. Există o mare diferenţă în ponderea tulburărilor de vedere, în funcţie de accesibilitatea şi disponibilitatea serviciilor de îngrijire a ochilor. Se estimează că acest lucru este de patru ori mai frecvent în regiunile cu venituri mici şi medii în comparaţie cu regiunile cu venituri mari.

În 2017, Samsung a creat programul Galaxy Upcycling. Prin intermediul programului, un smartphone Galaxy mai vechi poate deveni creierul camerei de tip fundus portabilă EYELIKE, care se conectează la un obiectiv pentru un diagnostic îmbunătăţit, în timp ce smartphone-ul este utilizat pentru surprinderea imaginilor. Dispozitivul Galaxy utilizează apoi un algoritm de inteligenţă artificială pentru a analiza şi diagnostica imaginile pentru boli oftalmologice şi se conectează la o aplicaţie care captează cu exactitate datele pacienţilor şi sugerează un regim de tratament la o fracţiune din costul instrumentelor comerciale. Camera de diagnostic unică şi accesibilă poate examina pacienţii pentru afecţiuni care pot duce la orbire, inclusiv retinopatie diabetică, glaucom şi degenerescenţă maculară legată de vârstă.

Din 2018, Samsung a colaborat cu IAPB şi cu Centrul Medical Yonsei pentru a sprijini activităţile a peste 19.000 de rezidenţi din Vietnam cu camera sa retinală portabilă. Numai în 2019, a furnizat 90 de oftalmoscoape portabile profesioniştilor din domeniul sănătăţii care operează în regiuni îndepărtate ale ţării fără acces la clinicile de sine stătătoare. Acum, Samsung a extins programul în India, Maroc şi Papua Noua Guinee. De asemenea, Samsung îşi extinde capacitatea către noi zone de screening, precum utilizarea dispozitivelor Galaxy reciclate pentru a crea colposcoape portabile bazate pe tehnologia terminalelor smartphone pentru a depista cancerul de col uterin.

Prin transformarea telefoane inteligente Galaxy în echipamente portabile de diagnosticare a afecţiunilor oftalmologice, Samsung ajută la redirecţionarea deşeurilor electronice de la depozitul de deşeuri în timp ce oferă soluţii medicale inovatoare comunităţilor defavorizate. În plus, echipamentul de diagnosticare ce foloseşte cameră de tip fundus este realizat cu 35% conţinut reciclat şi este conceput pentru o reutilizare eficientă. Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite (EPA) a recompensat acest dispozitiv cu premiul Sustainable Materials Management Cutting Edge Champion.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările