Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Sarea de mare este contaminată cu particule de plastic, indiferent de ţara de origine, spun cercetătorii

0
9 Sep 2017 18:50:11
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO 123RF.com
FOTO 123RF.com

Mai multe studii au arătat prezenţa microparticulelor de plastic în mostre de sare de mare din Statele Unite, Europa şi China, o dovadă în plus pentru susţinerea ideii că poluarea cu plastic afectează întreg mediul înconjurător, informează ediţia electronică a The Guardian.

Sarea de mare din întreaga lume este contaminată cu elemnete poluatoare din plastic, fapt ce se adaugă temerilor exprimate de cercetători potrivit cărora microparticulele de plastic sunt prezente peste tot în mediul înconjurător şi ajung în hrana umană din cauza utilizării sării de masă de provenineţă marină.
 
Potrivit cercetătorilor, cea mai mare parte a contaminării este realizată cu microfibre de plastic provenind de la obiecte de unică folosinţă, cum sunt sticlele de apă. Anual, în oceane ajung până la 12,7 milioane de tone de plastic, echivalentul descărcării în fiecare minut a unui camion de gunoi plin cu plastic în oceanele lumii, potrivit ONU.
 
Efectele ingerării de microparticule de plastic asupra sănătăţii umane nu sunt cunoscute. Cercetătorii au depus eforturi în a studia urmările consumului involuntar de plastic de către oameni, dar nu pot găsi un grup de subiecţi de control care să nu fi fost expus microparticulelor de plastic.

Bucăţi microscopice de plastic de culoare albastră, înconjurate de fitoplancton, colectate cu ajutorul unei plase extrafine, văzute la microscop. Foto  Alex Hofford/EPA

Mai mult, nu doar sarea marină este contaminată cu plastic, ci toate produsele de origine marină, potrivit unui stduiu al unor experţi spanioli publicat în august în revista Nature.
Potrivit studiilor, cel mai adesea, microparticulel de plastic responsabile de contaminare sunt de tipul PET (teraftalat de polietilenă), compus din care sunt fabricate recipientele pentru apă şi băuturi răcoritoare.
 
De asemenea, experţii avertizează că nu e importantă ţara de origine a sării de mare, pentru că ea este obţinută peste tot la fel, din apa mării, care la rândul său este poluată cu microparticule de plastic.
 
Plasticul nu poluează doar sarea de masă obţinută din apă de mare, ci chiar şi apa potabilă, potrivit unu studiu american publicat săptămâna aceasta care a relevat prezenţa microparticulelor de plastic în apa potabilă din 14 ţări. O persoană ar putea înghiţi între 3 şi 4.000 de astfel de microparticule pe an.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii