Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Satelitul unei firme americane este în pericol de a exploda

2
23 Jan 2020 16:57:09
Autor: Andrei Brînduşescu

Satelitul se află în acest moment pe aceeaşi orbită cu majoritatea sateliţilor de telecomunicaţii, astfel că va trebui mutat cât mai curând.

Firma americană de transmisie prin satelit DirecTV are la dispoziţie 30 de zile pentru a scoate un satelit de pe orbita geostaţionară, înainte ca acesta să reprezinte un pericol pentru ceilalţi sateliţi aflaţi pe aceeaşi orbită.

Satelitul Spaceway-1 ar putea exploda din cauza unor probleme ale bateriei care s-au manifestat pentru prima oară în luna decembrie. Conform SpaceNews, citat de Engadget, DirecTV ar fi explicat Comisiei Federale de Comunicaţii (FCC) pe 19 ianuarie că o anomalie a cauzat ”daune termice semnificative şi ireversibile” bateriilor satelitului.

Compania a oprit bateriile şi operează în perzent satelitul folosind puterea generată de panourile sale solare. Acesta va ajunge însă în umbra Pământului la sfârşitul lui februarie, acolo unde doar bateriile vor putea fi folosite ca sursă de energie, astfel că DirecTV va trebui să îl trimită până pe 25 februarie la o distanţă de 300 de kilometri deasupra orbitei pe care se află în acest moment, într-un loc în care sunt trimişi sateliţii care urmează să fie scoşi din folosinţă.

”Riscul unei probleme catastrofice a bateriei urgentează mutarea de pe orbită a Spaceway-1 şi scoaterea sa din folosinţă înainte de 25 februarie” arată un comunicat al firmei americane.

În mod normal, companiile ar trebui să evacueze combustibilul din satelit pentru a reduce riscul de explozie, însă DirecTV a menţionat că nu are suficient timp la dispoziţie pentru a face acest lucru, cerând să fie scutită de acest pas celor de la FCC.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tiberiu Ungureanu
23.01.2020, 17:24:20

Iara o Fake News! Ce baterie? Si eu am baterie la telefon si n-am nici o problema! Chestia la satelitu ala e ca fac caldura (ca sa nu inghete aparatele la minus sutele alea de grade) cu butelii. Care se stie ca prezinta risc de explozie. Numai in anul trecur au fost vreo 7-8, numai in Romania. Si, la temperaturile alea foarte scazute, garniturile devin rigide si cedeaza. Si gazele scapa si la o mica scanteie (care la atata aparatura, toata electrica, este foarte probabila), Bum! Ca de aia "companiile ar trebui să evacueze combustibilul din satelit pentru a reduce riscul de explozie", combustibilu, adica gazu. Solutia e simpla (da desteptii aia nu s-au prins): sa deschida supapa de evacuare a satelitului, gazu iese in atmosfera cosmica si gata, nu mai e nici un pericol de explozie. Acuma, aparatele, saracele. o sa cam tremure de frig. Da n-ai ce face, asta e, caz de incident. Numa nu-mi dau seama cum au putut sa intretina flacara aragazului de la satelit. Ca aia, daca-mi amintesc bine de la chimie, are nevoie nu numai de gaz, da si de aer, oxigen cum ar veni. Ma rog, eu am avut nota mica la chimie. Nu stiu. Cam asta-i parerea mea despre problema.

-1 (1 vot)
Ghe Stoian
25.01.2020, 15:53:05

MANSARDA TA, Andrei, NU EXPLODEAZA ?

+1 (1 vot)
Modifică Setările