Satelitul ruşilor care a ameninţat Pământul: a fost lansat în urmă cu trei decenii, dar la „revenire“ a fost distrus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satelitul rusesc n-a ameninţat Pământul.
Satelitul rusesc n-a ameninţat Pământul.

Un satelit rusesc de spionaj a intrat azi în atmosfera Pământului. Exista un oarecare pericol de a produce pagube, dacă ar fi căzut în zonele populate, dar acesta a ars în întregime la intrarea în atmosferă. Acesta a fost lansat de URSS la începutul anilor '80.

Satelitul Kosmos-1220 a fost lansat de către Rusia în noiembrie 1980 şi şi-a finalizat misiunea doi ani mai târziu. Oficialii ruşi au avertizat că la intrarea în atmosferă ar putea reprezenta un pericol real, dacă pică în zone populate. Nu a fost vorba de o distrugere controlată a acestuia, dar Russia Today notează că resturile sale au ars în atmosferă. „Momentul exact al impactului şi locul unde vor cădea fragmentele din Kosmos-1220 se pot modifica în funcţie de factorii externi“, a spus colonelul Aleksei Zolotukhin pentru agenţia de presă Ria Novosti, înainte de anunţul oficial al distrugerii satelitului.

Acestuia i-a fost calculată traiectoria aproximativă şi ar fi urmat să cadă undeva în oceanul Pacific. Teama de un eventual dezastru a fost alimentată şi de un incident din 1978. Atunci, un alt satelit din seria Kosmos s-a prăbuşit pe Terra, într-o zonă nelocuită a Canadei, fragmente radioactive din acesta împrăştiindu-se pe sol, scrie Realitatea.

Ulterior, în 2009, un alt satelit Kosmos s-a lovit, la o viteză de 40.000 de kilometri pe oră, de un satelit de comunicaţii american, lăsând mii de fragmente în spaţiu. În noiembrie 2013, satelitul GOCE al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) s-a prăbuşit în oceanul Atlantic, fără a provoca însă daune. Potrivit NASA, în octombrie 2013, existau în spaţiu peste 800 de deşeuri potenţial periculoase pentru Staţia Spaţială Internaţională.

Mai mult, potrivit statisticilor NASA, Pământul este lovit anual, în medie, de un fragment dintre cele rezultate de la corpuri construite de om şi trimise în spaţiu. Mai multe pagube au fost create, de-a lungul timpului, de către meteoriţi şi asteroizi decât de astfel de elemente. După cum a spus David Eicher, redactor-şef al revistei „Astronomy“, citat de The Independent, avantajul planetei Pământ e că are zone foarte mari acoperite de apă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite