Ştiinţă

articolul urmator

Scrisoare deschisă – dlui ministru Nicolae Burnete

0
26 Jun 2018 13:00:44
Ad Astra

În anul 2017, Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI): (i) nu a început şi finalizat, prin contractare, nicio competiţie majoră de proiecte de cercetare (care să implice echipe de cercetători); (ii) a depăşit termenele prevăzute pentru evaluarea şi contractarea proiectelor depuse în cadrul competiţiilor pornite în 2016; (iii) a executat 81% din bugetul alocat prin legea bugetului de stat, concomitent cu utilizarea creditelor de angajament.

Dlui ministru al Cercetării şi Inovării,

Stimate dle Prof Nicolae Burnete,

Din dorinţa de a transparentiza activitatea ministerului pe care-l conduceţi şi de a oferi o anumită predictibilitate în acţiunile acestuia, membrii Asociaţiei Ad Astra vă solicită public să explicaţi care au fost cauzele care au dus la cele de mai sus.

În privinţa competiţiilor de proiecte naţionale constatăm că acestea devin o raritate, în contradicţie cu Strategia Naţională de CDI 2014-2020, care statuează că „Stabilitatea necesară este asigurată de fluxul predictibil de proiecte[…]”.

MCI avea în derulare în 2017 patru competiţii majore (PCE, PCCF, TE şi PD), toate lansate în 2016. Calendarul competiţiilor, asumat prin ordinele de lansare ale acestora, nu a fost respectat. Care au fost cauzele care au dus la întârzierile majore în contractarea proiectelor?

Constatăm, de asemenea, încălcarea prevederilor pachetelor de informaţii nu doar în privinţa termenelor, dar mai ales în privinţa evaluatorilor folosiţi. Asociaţia Ad Astra a condamnat ferm renunţarea la utilizarea evaluatorilor internaţionali. Se dovedeşte acum, consultând listele de evaluatori români utilizaţi în cadrul competiţiilor PD şi TE, că România nu dispune de suficienţi experţi, cu o acoperire exhaustivă a tematicilor abordate în cadrul proiectelor depuse, iar nivelul calitativ al multora dintre aceştia nu satisface cerinţele minime de eligibilitate prevăzute în pachetele de informaţii.

A) Cum explicaţi utilizarea evaluatorilor care nu satisfac criteriile minime de eligibilitate în cadrul competiţiilor de mai sus? Dacă au fost modificate pachetele de informaţii, în cursul derulării competiţiilor, vă solicităm temeiul legal în baza căruia s-a făcut acest lucru.

B) Ce măsuri întreprinde MCI pentru încadrarea în termenele prevăzute prin pachetele de informaţii?

C) Ce argumente au stat la baza utilizării creditelor de angajament în contextul în care creditele bugetare nu au fost utilizate în totalitate? Remarcăm faptul că bugetul MCI a fost diminuat în 2018, comparativ cu anul precedent, iar creditele de angajament contractate în 2017 pun o presiune suplimentară pe bugetul din anul în curs.

Dle ministru, vă solicităm un răspuns în termen de două săptămâni. Mulţumim anticipat.

Cu respect,
Membrii Ad Astra

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările