Sonda spaţială chineză Chang'e-5 a aterizat pe Lună şi va returna material de la suprafaţa acesteia pentru prima oară în 44 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
luna captura youtube

Misiunea Chang’e-5 a ajuns pe Lună în urmă cu scurt timp, acolo unde va colecta mostre de rocă şi praf pe care le va aduce pe Pământ.

Sonda a aterizat în zona denumită Mons Rümker, un complex vulcanic în apropierea unei regiuni cunoscută ca Oceanus Procellarum, şi îşi va petrece următoarele zile examinând această locaţie şi colectând materiale de la suprafaţa planetei. Robotul este echipat cu mai multe instrumente care să faciliteze acest lucru, precum o cameră, spectrometru, radar sau un burghiu.

Chinezii vor să obţină aproximativ 2 kilograme de sol lunar (regolit), pe care să îl trimită pe un vehicul orbital ce poate transporta această cantitate înapoi pe Pământ. Au trecut 44 de ani de la reuşita unei astfel de misiuni, Luna 24 fiind ultima astfel de expediţie, realizată de Uniunea Sovietică şi întoarsă pe planeta noastră cu puţin sub 200 de grame de material lunar.

Misiunea Chang’e-5 a fost lansată pe 24 noiembrie, de pe o platformă a portului spaţial Wenchang, situat în sudul Chinei. A ajuns deasupra Lunii în weekend, realizând o orbită a acesteia înainte de a se separa în două (modulul lunar şi cel orbital).

Aceasta este a treia aterizare cu o navetă spaţială chinezească pe Lună în ultimii 7 ani - Chang’e-3 a ajuns pe satelitul natural al Pământului în 2013, iar Chang’e-4 a urmat în 2019. Dacă misiunea decurge conform planului, sonda spaţială Chang’e-5 se va reîntoarce pe Pîmânt în regiunea Mongoliei, acelaşi punct de aterizare pe care îl au şi astronauţii chinezi, notează BBC.

În total, în timpul misiunilor Apollo şi programului Luna al URSS, au fost aduse pe Pământ aproape 400 de kilograme de rocă şi sol lunar - majoritatea în misiuni cu echipaj uman.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite