Spaţiul cosmic, din ce în ce mai aglomerat. Un satelit SpaceX se putea lovi de un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
satelit

Traficul începe să devină o problemă pentru spaţiul cosmic, iar acest lucru a fost evidenţiat de un nou incident. Un satelit al ESA (Agenţia Spaţială Europeană) se putea lovi de unul dintre sateliţii SpaceX din reţeaua Starlink.

Experţii ESA au calculat că probabilitatea unei coliziuni între cei doi sateliţi era de 1 la 1000, conform Forbes. O şansă foarte mică, însă îndeajuns pentru a-i face pe experţii ESA să intervină şi să pornească propulsoarele satelitului Aeolus, pentru a evita orice posibilitate a unei coliziuni cu satelitul 44 din reţeaua Starlink.

”I-am informat pe cei de la SpaceX, care au răspuns şi au spus că nu plănuiesc să intervină” a spus Holger Krag, liderul Biroului de Deşeuri Spaţiale al ESA, citat de Forbes. Sateliţii SpaceX ar trebui să aibă sisteme automate de evitare a unei coliziuni, însă, din motive neclare, acestea nu au fost folosite.

În viitor, ESA plănuieşte să automatizeze procesul de evitare a coliziunilor între sateliţi cu ajutorul inteligenţei artificiale, dar pentru moment, acesta este în continuare un proces manual.

Aeolus se afla în acea zonă a spaţiului de nouă luni, înainte ca satelitul Starlink să sosească. Nu există nicio regulă cu privire la traficul spaţial sau regiunile pe care sateliţii le pot ocupa, iar acest incident arată încă o dată nevoie de a stabili o modalitate organizată de a acţiona în astfel de situaţii.

Sateliţii Starlink au mai fost implicaţi într-o controversă, atunci când astronomii s-au plâns că panourile lor solare îi fac să strălucească foarte tare, însă această problemă a fost remediată odată cu reorientarea sateliţilor.

SpaceX a pierdut controlul a trei sateliţi Starlink în prima lună de după lansarea acestora, menţionând însă că aceştia au ars probabil în atmosferă. O astfel de rată de eşec poate fi însă îngrijorătoare, mai ales că reţeaua Starlink ar trebui să numere la sfârşitul programului de lansare 12.000 de sateliţi, iar pierderea unui procent mic dintre aceştia ar putea crea o cantitate considerabilă de deşeuri spaţiale.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite