Cum a devenit Marea Mediterană cea mai „invadată” mare de pe planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Marea Mediterană are 986 de specii exotice enumerate de World Wide Fund for Nature (WWF) în 2021, dintre care 10% sunt clasificate ca fiind „invazive”. Crabul albastru, peştele leu şi peştele iepure sunt câteva dintre speciile care şi-au făcut apariţia odată cu încălzirea apelor din pricina schimbărilor climatice, relatează BBC.

În luna octombrie a anului 2014, Lotfi Radaoui străbătea apele nisipoase de mică adâncime în apropiere de Ghannouch, un mic oraş de coastă din Golful Gabes din Tunisia, cu un grup de pescari locali, care a făcut o captură neobişnuită. 

În plasa lor au găsit 24 de crabi albaştri, Portunus pelagicus, conform BBC

Radaoui, la acea vreme cercetător la Facultatea de Ştiinţe din Tunisia, a fost interesat de descoperire. Nu ştia, totuşi, că un an mai târziu această specie va deveni un blestem naţional. 

La scurt timp după aceea, specia de crabi albaştri s-a răspândit tot mai mult. „Crabul reprezenta aproape 70% din capturile mele de pescuit şi nu ştiam ce să fac cu el”, a afirmat Hakim Gribba, un pescar de pe insula Djebra.  

Crabii albaştri au fost prolifici, reproducându-se de până la patru ori pe an cu 100.000 de pui per femelă. Acest crustaceu este „foarte agresiv”, spune Gribaa. Teroarea provocată de crabi a fost de aşa natură încât au devenit cunoscuţi la nivel local sub numele de „Daesh”, acronimul arab pentru gruparea care se autointitulează Statul Islamic. 

„Noi nu aveam nicio idee”, spune Fethi Naloufi, inginer piscicol şi şef al Grupului Interprofesional de Produse Pescăreşti din Zarzis, o organizaţie publică responsabilă de promovarea pescuitului şi a acvaculturii în Tunisia. Chiar şi eliminarea capturii accidentale de crab a devenit o provocare. „Au rămas îngrămădiţi în port sau au fost aruncaţi înapoi în mare”, spune Naloufi. 

crab albastru Portunus pelagicus foto shutterstock

Foto Shutterstock

Crabul albastru a dat peste cap industria de pescuit din Tunisia în mai multe feluri. Dar, după şocul iniţial, a devenit acum unul dintre cele mai căutate fructe de mare din regiune. 

Crabul albastru provine din apele regiunii indo-pacifice şi a ajuns în Marea Mediterană în anul 1898.  De atunci, crustaceul a fost înregistrat în diverse zone din Marea Mediterana, din bazinul Levantin până în Sicilia, răspândindu-se în funcţie de condiţiile de mediu. 

„Ca şi în cazul multor specii invazive, proliferarea crabului albastru s-a intensificat odată cu încălzirea apelor de suprafaţă din cauza schimbărilor climatice şi odată cu creşterea traficului maritim”, a afirmat Jamila Ben Souissi, cercetător în domeniul biodiversităţii şi al schimbărilor climatice în Marea Mediterană şi membru al Comisiei ştiinţifice mediteraneene. 

Crabul albastru nu este singurul care se află în Marea Mediterană. Peştii-iepure (Siganus rivulatus şi Siganus luridus) devorează vegetaţia.

„Având în vedere că peştii iepuri sunt o specie tropicală limitată în general în apele calde, credem că expansiunea lor este legată de încălzirea oceanului”, a declarat Adrianna Verges, cercetător, care studiază impactul ecologic al schimbărilor climatice la Universitatea din New South Wales din Sydney. „În studiul nostru, am descoperit că populaţiile mari de peşti iepure sunt limitate în părţile estice mai calde ale Mediteranei”. 

O altă specie nou venită în Marea Mediterană este peştele leu, extrem de agresiv şi este considerată ca fiind cea mai dăunătoare. Peştele leu mănâncă cantităţi mari de peşte şi crustacee mici, iar stomacul său se poate extinde de până la 30 ori volumul iniţial. 

pestele leu Pterois miles foto shutterstock

Foto: Shutterstock

În Bahamas, această specie a fost responsabilă pentru o reducere cu 65% a biomasei în doar doi ani. În Indiile de Vest franceze costul acestei invazii este estimat la peste 10 milioane de euro (10,2 milioane de dolari/8,4 milioane de lire sterline) pe an din cauza daunelor aduse industriilor de pescuit şi turism. 

„Marea Mediterană se schimbă şi singura noastră soluţie este să ne adaptăm”, afirmă  Ben Souissi. „Schimbările climatice înseamnă că va fi probabil imposibil să se oprească răspândirea continuă a invadatorilor distructivi în Marea Mediterană. Dar într-o regiune în care depinde atât de mult de ecosistemele sănătoase, există o nevoie urgentă de a acţiona”. 

În prezent, crabul albastru este o specie dominantă în sudul Tunisiei, acest prădător invaziv a devenit valoros. În ultimii patru ani, cu ajutorul subvenţiilor publice, au descoperit cum să proceseze şi să împacheteze crabii în peste 30 de fabrici şi să-i comercializeze pentru export în întreaga lume. 

„La început, piaţa crabului albastru nu a existat în Tunisia”, spune Samia Lamine, coordonatorul proiectului de rezistenţă costieră din portul Ajim de pe insula Djerba, finanţat de Fondul Special pentru Schimbări Climatice al Naţiunilor Unite şi UNPD. „Oamenilor le era frică de asta”. 

Localnicii s-au adaptat repede la aceste schimbări. „În timp ce aşteptăm ca guvernul să reacţioneze şi să lanseze o strategie naţională, ne-am organizat pentru a permite pescarilor să-şi vândă capturile către fabricile din apropiere”, spune Naloufi, de la Grupul interprofesional de produse pescăreşti din Tunisia. 

Fisherfolk, UNPD şi agenţiile guvernamentale tunisiene au lansat programe de instruire a pescarilor pentru a captura crab albastru. „A trebuit să inventăm noi moduri de pescuit, începând cu capcanele”, a declarat Lamine.  

La câteva străzi distanţă de portul Ajim, o nouă fabrică de procesare a crabilor, Bena Pesca, a fost deschisă spre sfârşitul anului 2021. „Tot ce împachetăm aici este trimis în străinătate. Pentru moment, cei mai buni clienţi ai noştri sunt coreenii”. Crabii sunt, de asemenea, căutaţi în Italia, Spania, SUA şi ţările din Golful Persic. Cipru a fost prima ţară a UE care a fost afectată de speciile invazive. 

În anul 2021, exporturile de crab albastru tunisian au ajuns la 7,600 de tone, în valoare de 75.6 milioane de dinari (24m $ / 19,8 milioane £), de două ori mai mult decât în 2020, conform grupului interprofesional Zarzis de produse pescăreşti.  

Restaurantele locale au introdus în meniurile lor peştele leu, în timp ce aripioarele sunt utilizate pentru a crea bijuterii şi opere de artă. 

peste iepure Siganus luridus foto shutterstock

Foto Shutterstock

Între timp, peştele iepure a devenit destul de important în mai multe regiuni din Marea Mediterană, „unde sunt foarte populari şi foarte apreciaţi”, a afirmat Verges de la Universitatea din New South Wales. 

„Am observat o scădere notabilă a numărului lor. Acest lucru este confirmat şi de pescari", spune Marouene Bdioui, cercetător la Institutul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologie Marine din Tunisia. Potrivit cercetărilor sale, captura medie de crab albastru s-a triplat în 2020, comparativ cu 2018. 

„Astăzi, crabul albastru este sursa noastră principală de venit”, a afirmat Hakim Gribaa, pescarul de pe insula Djerba, Tunisia. „Vrem să rămână”. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite