Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Staţia Spaţială Internaţională, deviată din nou de la traiectorie, după pornirea motoarelor unui vehicul rusesc

3
16 Oct 2021 09:52:29
Autor: Maria Dinu
Statia Spatiala Internationala FOTO Shutterstock
Statia Spatiala Internationala FOTO Shutterstock

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a ieşit din nou de pe traiectoria sa orbitală, după pornirea motoarelor unui vehicul rusesc, au anunţat autorităţile de la Moscova, precizând că situaţia a fost remediată şi nu a existat „niciun pericol”, potrivit Agerpres. Segmentul rusesc al Staţiei Spaţiale a fost subiectul mai multor incidente pe orbită în ultimele luni.

Un test ce viza propulsoarele vehiculului Soyuz MS-18 a avut ca rezultat "o reorientare temporară a Staţiei Spaţiale Internaţionale", a anunţat agenţia federală spaţială rusă, Roscosmos, într-un comunicat, potrivit Agerpres. 

Orientarea staţiei pe traiectoria corectă "a fost restabilită cu promptitudine" graţie acţiunilor întreprinse de membrii ruşi ai echipajului de pe ISS, a precizat Roscosmos. "Staţia şi echipele de la bord nu se află în pericol", a insistat agenţia rusă.

Nu este pentru prima dată când un incident de acest tip s-a produs la bordul ISS, un laborator ştiinţific internaţional care gravitează pe o orbită în jurul Terrei, mai arată sursa citată. 

În iulie, pornirea inopinată a motoarelor modulului rusesc Nauka, conectat deja la ISS, a deplasat staţia cu 45 de grade în afara traiectoriei sale uzuale. Echipajul a fost nevoit să pornească propulsoarele segmentului rusesc al staţiei pentru repoziţionarea acesteia.

Industria spaţială rusă s-a confruntat cu numeroase probleme în ultimii ani, fiind afectată de lansări ratate şi scandaluri de corupţie. Se doreşte redresarea prin intermediul unor proiecte ambiţioase, precum construirea unei staţii spaţiale proprii şi a unei baze pe Lună în colaborare cu China.

Noul incident s-a produs într-o perioadă în care Roscosmos se pregăteşte să aducă pe Terra o actriţă şi un regizor, ambii cetăţeni ruşi, care se află la bordul ISS pentru a turna primul film realizat pe orbită şi să devanseze astfel un proiect american similar, al cărui protagonist va fi actorul Tom Cruise.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
16.10.2021, 10:30:07

Nu se lasa rusii pana nu dau jos si p-asta ...

+7 (9 voturi)
moftronix6
16.10.2021, 14:24:00

Relu....pe care au mai dat jos? URSS a avut Statie interplanetară pe care după mulți ani de funcționare a dezactivat o controlat. Așa cum va fi dezactivate și actuala Statie . Și da, Rusia vrea Statia ei interplanetară . Uiți ca vreme de muuulti ani actuala Statie a fost întreținută exclusiv cu Rakete rusești?

-6 (6 voturi)
R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
16.10.2021, 19:45:52

Ma refeream la Cernobil....

+11 (11 voturi)
Modifică Setările