Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Staţia Spaţială a scăpat de sub control din cauza unui modul rusesc care a pornit motoarele. Cum a fost rezolvată situaţia

37
30 Jul 2021 08:55:29
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost scăpată temporar de sub control joi din cauză că propulsoarele cu jet ale modului rusesc Nauka s-au pornit din neglijenţă la câteva ore după ce acesta se cuplase la ISS, potrivit oficialilor NASA citaţi de Reuters.

Potrivit NASA, cei 7 oameni aflaţi la bord - doi cosmonauţi ruşi, trei astronauţi NASA, un japonez şi un francez de la Agenţia Spaţială Europeană - nu au fost în pericol.

Defecţiunea a forţat NASA să amâne cel puţin până pe 3 august zborul capsulei CST-100 Starliner a Boeing, care era programat să plece vineri, purtat de o rachetă Atlas V, de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

Incidentul de joi a început la aproximativ 3 ore după ce modulul multifuncţional rusesc Nauka s-a cuplat la ISS, în timp ce controlorii misiunii din Moscova efectuau proceduri de „reconfigurare” post-cuplare.
 
Modulul Nauka în timpul manevrelor de cuplare cu ISS. Foto Captură NASA TV
Jeturile propulsoare ale modulului s-au pornit în mod inexplicabil, provocând ieşirea întregii staţii din zborul său orbital de la circa 400 kilometri altitudine, directorul de zbor al misiunii declarând starea de „urgenţă a vehiculului spaţial”, au spus oficiali NASA, scrie Hotnews.
 
Deriva staţiei spaţiale a fost identificată iniţial de la sol, fiind uramtă după 15 minute de „pierderea controlului altitudinii” care a durat mai mult de 45 de minute, a declarat Joel Montalbano, manager al programului spaţial NASA.
 
Modulul Nauka cuplat la ISS Foto: NASA/ShaneKimbrough

Problema a fost rezolvată cu ajutorul motoarelor altui modul

Echipele de control al zborului de la sol au reuşit să refacă orientarea ISS prin activarea propulsoarelor altui modul de pe Spaţia Spaţială.

Efortul de recâştigare a controlului staţiei a fost o bătălie unul la unul între cele două module, au spus specialişti NASA de la Centrul Spaţial Johnson din Houston, potrivit RIA.

În cel mai grav moment al incidentului, staţia ieşea din aliniament cu jumătate de grad pe secundă, dar până la urmă problema a fost rezolvată.

Timp de câteva minute, comunicarea cu echipajul a fost pierdută, dar NASA a spus că acest lucru nu a fost un pericol imediat.

Dacă situaţia ar fi devenit atât de periculoasă încât să fie nevoie de evacuare, echipajul ar fi putut scăpa cu capsula SpaceX ce încă estecuplată la ISS şi  este menită să joace rolul de ”barcă de salvare” în caz de nevoie, a spus Steve Stich de la NASA.

Oficiali ai programului spaţial american au declarat că încă nu ştiu ce a mers greşit la modulul Nauka al agenţiei spaţiale ruseşti Roscosmos.

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Dorin Popa
30.07.2021, 09:09:58

Naravasi rusii, ca de obicei.

-58 (60 voturi)
Pitrea Piron
30.07.2021, 09:28:57

Ratia regulamentara de vodka pe durata zborului a fost prea mare?

+4 (4 voturi)
Zev Zevescu
30.07.2021, 09:31:15

Ei, Dorin, chestii de gen s-au mai intamplat, probabil se vor mai intampla, 'comes with the territory', cum ar veni. N-a murit nimeni,se invata din greseli, e ok. Nu e punere de borduri inrr-un sector de Bucuresti, e o treaba mai complicata

+1 (1 vot)
Popa Pius
30.07.2021, 09:26:31

Sabotaj.

+13 (43 voturi)
Simitis Kostas
30.07.2021, 09:47:21

S-au îmbătat AstroMuscalii...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările