Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Studiu. Câinii pot înţelege cuvinte şi disting vocile oamenilor

1
5 Dec 2019 05:48:06
Autor: Alex Rizea
foto mnn.com
foto mnn.com

Pentru unele persoane poate părea ciudat când văd pe cineva vorbind cu un animal de companie de parcă ar vorbi cu un om, însă câinii sunt capabili să înţeleagă anumite cuvinte şi să distingă vocile oamenilor, spun cercetările, conform Independent.

Studiul publicat în jurnalul Biology Letters de către un grup de cercetători de la Universitatea din Sussex se referă la posibilitatea câinilor de a înţelege un anumit cuvânt rostit de diferiţi oameni. Persoanele care participă la această cercetare sunt total necunoscute câinilor.

Câinii au fost filmaţi cum reacţionează atunci când bărbaţi şi femei rosteau cuvinte asemănătoare ca pronunţie. Cuvintele alese au fost dintre cele pe care câinii să nu le fi auzit în familiile lor.

Concluziile studiului spun că patrupezii sunt capabili să înţeleagă un anumit cuvânt rostit de diferite persoane şi să distingă persoanele prin sunetul vocii lor.

Dr Holly Root-Gutteridge, coordonatorul studiului, a spus că recunoaşterea vocalelor din cuvintele rostite de diferite persoane este considerată o caracteristică „exclusivă a oamenilor”.

„Mulţi dintre stăpânii de câini cred că animalele lor pot învăţa un cuvânt de la o persoană şi să-l recunoască şi când este rostit de alte persoane. Dar noi am vrut să testăm dacă pot recunoaşte aceleaşi foneme – cea mai mică unitate sonoră a limbii – rostite de diferite persoane, excluzând diferenţele de pronunţie”, a spus Dr. Root-Gutteridge.

Pentru a nu afecta studiul, câinilor nu li s-au oferit recompense după reacţiile lor. 48 de câini au participat la studiu.

Astfel, cercetările arată că şi câinii posedă acest „talent lingvistic” al percepţiei vorbitului, nu doar oamenii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

foarte atent
5.12.2019, 09:28:57

eu cred ca, in fapt, cainii chiar vorbesc !! asa "e" de 'teligenti !! doar ca nu au bac-ul !!

Modifică Setările