Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Stratul de ozon al Pământului se regenerează

11
27 Mar 2020 14:21:52
Autor: Andrei Brînduşescu
Gaura din stratul de ozon al Antarcticii a ajuns la cea mai mică dimensiune a sa pe 8 septembrie 2019. Foto: NASA
Gaura din stratul de ozon al Antarcticii a ajuns la cea mai mică dimensiune a sa pe 8 septembrie 2019. Foto: NASA

Un nou studiu arată că Protocolul de la Montreal, un tratat semnat în 1987 conceput pentru a proteja stratul de ozon, ar putea fi responsabil pentru oprirea şi chiar tratarea unor probleme ale curenţilor de aer din emisfera sudică.

Înainte de începerea acestui secol, stratul de ozon suferise enorm, acest fiind motivul principal pentru semnarea Protocolului de la Montreal. Efectele epuizării ozonului din atmosferă erau observate prin migraţia curenţilor de aer, un lucru care ducea la schimbarea curenţilor oceanici şi chiar la modificarea zonelor în care ploua.

La un deceniu de la semnarea tratatului însă, oamenii de ştiinţă au observat că migraţia s-a oprit.
Motivul acestei opriri bruşte a fost desluşit abia acum, când un studiu publicat în revista Nature a arătat că doar mişcările naturale ale vânturilor nu ar fi fost suficiente pentru a opri migraţia. Astfel spus, Protocolul de la Montreal a dat roade, fiind în parte responsabil pentru oprirea şi chiar tratarea problemelor suferite de stratul de ozon.

Ploaia ar putea cădea din nou pe coasta Australiei

Una dintre regiunile afectate de această migraţie era Australia, ale cărei ploi anuale fuseseră împinse de lângă zonele de coastă, lăsând loc unei secete puternice. Acum, aceste ploi s-ar putea întoarce, conform studiului.

”Dacă stratul de ozon se recuperează şi circulaţia curenţilor continuă către nord, vor fi veşti extrem de bune” spune Ian Rae, un expert în chimie organică de la Universitatea din Melbourne, citat de ScienceAlert.

Veştile nu sunt însă complet pozitive. Deşi regenerarea stratului de ozon este un semn foarte bun, creşterile nivelului de dioxid de carbon continuă să fie mari şi ameninţă progresul climatic obţinut de Protocolul de la Montreal.

”Bătălia dintre efectele opuse ale recuperării stratului de ozon şi creşterea gazelor cu efect de seră va determina cum evoluează viitorul” spune Antara Banerjee, chimist al Universităţii din Boulder, Colorado.

Citeşte şi

Atacul incredibil al unui medic militar din Craiova asupra autorităţilor. „Streinu - Cercel! Lasă-ne! Opriţi acest joc pervers“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Smeritu Pahomie
27.03.2020, 20:10:34

In sfarsit Planeta se reintoarce la viata.....pacat ca pentru asta trebuie sa moara oamenii....

-1 (7 voturi)
Marian Petrescu
27.03.2020, 23:40:53

Pai si cine vrei sa moara,babuinii,sunt pedepsiti cei care distrug planeta,iar aia sunt oamenii.

+3 (7 voturi)
ion ion
27.03.2020, 20:20:54

Ia sa o vezi pe Greta retardeta cum se da cu dosu' de pamint ca nu mai are pe cine sa se isterizeze!

+1 (13 voturi)
Badea Scârţan !
28.03.2020, 00:15:58

Thunberg. E la izolare. La hotel. E practic o semianalfabeta, care evita scoala de vreo doi-trei ani cu insistenta, insa e vrea sa salveze Planeta. Of, cata ipocrizie si revarsare de SJW_ism abject !

+2 (10 voturi)
Badea Scârţan !
28.03.2020, 00:21:54

Ce nu explica baietasi in articol este cum a fost posibil sa se regenreze ozonul. Nu pot, fiindca nu pot explica prin metoda verificarii inverse procesul pe care ni-l serveau mai inainte ca fiind cauza. Ia uitati aicea jos... ,,La un deceniu de la semnarea tratatului însă, oamenii de ştiinţă au observat că migraţia s-a oprit. Motivul acestei opriri bruşte a fost desluşit abia acum, când un studiu publicat în revista Nature a arătat că doar mişcările naturale ale vânturilor nu ar fi fost suficiente pentru a opri migraţia. Astfel spus, Protocolul de la Montreal a dat roade, fiind în parte responsabil pentru oprirea şi chiar tratarea problemelor suferite de stratul de ozon." Citeste mai mult: /adevarul.ro/tech/stiinta/stratul-ozon-pamantului-regenereaza-1_5e7deea35163ec42713b4590/index.html Adica, tot ce stim e ca nu stim nimic ! Mersi. Auzi, fa, Greto, tu, fa, mai ai curaj sa mananci in Tesla lui Schwarzy ?! Eu a-si zice sa nu...!

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările