Studiu. Aerosolii de coronavirus îşi pierd 90% din capacitatea de transmitere după 20 de minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Particulele de coronavirus îşi pierd capacitatea de infecţiozitate în decurs de 20 de minute de când au devenit aerosoli, cea mai rapidă scădere având loc în primele cinci minute, arată în premieră experimente privind abilitatea virusului de a supravieţui în aerul expirat, relatează Guardian.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Bristol care a creat un aparat de generare a unor aerosoli de virus care au levitat între două cercuri încărcate electric între 20 de secunde şi 20 minute, cu controlul temperaturii, umidităţii şi intensitatea razelor de lumină.

„Este prima oară când cineva a simulat efectiv ce se întîmplă cu aerosolii în timpul expirării”, a explicat profesorul Jonathan Reid, autorul pricipal al studiului şi directorul centrului de cercetare a aerosolilor de la Universitatea din Bristol.

Acesta a explicat că pănă în prezent cercetările au avut în centru încăperile slab ventilate şi s-au ghidat după un model al transmiterii în funcţie de distanţa de cel înfectat într-un spaţiu.

Cercetătorul spune că el este încă convins că „cel mai mare risc de expunere la infecţie este când stai în apropierea unei persoane” infectate, astfel că oamenii se contaminează mai degrabă de la prieteni decât de la persoane aflate la celălalt capăt al camerei.

„Când te îndepărtezi de ea nu doar că aerosolii se diluează, dar aceştia sunt şi mai puţin infecţioşi pentru că virusul îşi pierde contagiozitatea în timp”, explică acesta.

Studiul care nu a fost încă revizuit ştiinţific sugerează că, odată ce particulele de virus ies din mediul pulmonar umed şi bogat în dioxid de carbon, îşi pierd rapid umezeala şi se usucă, în timp ce tranziţia către un mediu cu mai puţin dioxid de carbon se asociază cu creşterea rapidă a nivelurilor PH-ului.

Cât râmâne infecţios coronavirusul ca aerosoli FOTO via The Guardian

 Ambii factori perturbă abilitatea virusului de a infecta celulele umane, însă aceasta depinde de gradul de umiditate a aerului.

La o scădere a umidităţii la sub 50% - condiţii ce se regăsesc în majoritatea birourilor- virusul îşi pierde din contagiozitate după cinci secunde după care scăderile sunt mai lente, deşi susţinute. În primele cinci minute într-un astfel de mediu, aerosolii sunt cu 19% mai puţin infecţioşi. În condiţii de umiditate de 90%, cum sunt în cabina de duş - scăderea este ceva mai graduală, cu 52% dintre particule încă capabile să fie infecţioase după 5 minute. După 20 de minute infecţiozitatea scade la 10% şi nu se mai constată diferenţe între mediile de expunere.

Temperatura aerului nu are însă niciun impact asupra abilităţii virusului de a rămâne infecţios ca aerosoli, contrar teoriei anterioare cum că temperaturile scăzute favorizează transmiterea virală.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite