Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Studiu. Aerosolii de coronavirus îşi pierd 90% din capacitatea de transmitere după 20 de minute

5
12 Jan 2022 12:32:01
Autor: Cristina Ene
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Particulele de coronavirus îşi pierd capacitatea de infecţiozitate în decurs de 20 de minute de când au devenit aerosoli, cea mai rapidă scădere având loc în primele cinci minute, arată în premieră experimente privind abilitatea virusului de a supravieţui în aerul expirat, relatează Guardian.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Bristol care a creat un aparat de generare a unor aerosoli de virus care au levitat între două cercuri încărcate electric între 20 de secunde şi 20 minute, cu controlul temperaturii, umidităţii şi intensitatea razelor de lumină.
 
„Este prima oară când cineva a simulat efectiv ce se întîmplă cu aerosolii în timpul expirării”, a explicat profesorul Jonathan Reid, autorul pricipal al studiului şi directorul centrului de cercetare a aerosolilor de la Universitatea din Bristol.
 
Acesta a explicat că pănă în prezent cercetările au avut în centru încăperile slab ventilate şi s-au ghidat după un model al transmiterii în funcţie de distanţa de cel înfectat într-un spaţiu.

Cercetătorul spune că el este încă convins că „cel mai mare risc de expunere la infecţie este când stai în apropierea unei persoane” infectate, astfel că oamenii se contaminează mai degrabă de la prieteni decât de la persoane aflate la celălalt capăt al camerei.
 
„Când te îndepărtezi de ea nu doar că aerosolii se diluează, dar aceştia sunt şi mai puţin infecţioşi pentru că virusul îşi pierde contagiozitatea în timp”, explică acesta.
 
Studiul care nu a fost încă revizuit ştiinţific sugerează că, odată ce particulele de virus ies din mediul pulmonar umed şi bogat în dioxid de carbon, îşi pierd rapid umezeala şi se usucă, în timp ce tranziţia către un mediu cu mai puţin dioxid de carbon se asociază cu creşterea rapidă a nivelurilor PH-ului.
 
 
 Ambii factori perturbă abilitatea virusului de a infecta celulele umane, însă aceasta depinde de gradul de umiditate a aerului.
 
La o scădere a umidităţii la sub 50% - condiţii ce se regăsesc în majoritatea birourilor- virusul îşi pierde din contagiozitate după cinci secunde după care scăderile sunt mai lente, deşi susţinute. În primele cinci minute într-un astfel de mediu, aerosolii sunt cu 19% mai puţin infecţioşi. În condiţii de umiditate de 90%, cum sunt în cabina de duş - scăderea este ceva mai graduală, cu 52% dintre particule încă capabile să fie infecţioase după 5 minute. După 20 de minute infecţiozitatea scade la 10% şi nu se mai constată diferenţe între mediile de expunere.
 
Temperatura aerului nu are însă niciun impact asupra abilităţii virusului de a rămâne infecţios ca aerosoli, contrar teoriei anterioare cum că temperaturile scăzute favorizează transmiterea virală.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Negru Cumanul
12.01.2022, 13:08:05

Forte oportună informarea.

-16 (16 voturi)
Constantine Constantine
12.01.2022, 14:18:05

Sper sa o citeasca si persoanele care nu poarta masca de protectie.Un lucru e foarte clar, pastrarea distantarii fizice si o masca buna te protejeaza de virus si pina la 99%.Vaccinul nu are aceste procente si nici nu te impiedica sa te infectezi.In rest atentie la aventurile de o noapte( ca deh, ochii vad inima cere) la paranghelii, la meciurile cu zeci de mii de spectatori si la demonstratii unde unii fac pe grozavii.Caci transmiterea se face de la o persoana la alta.

-17 (17 voturi)
Denzel
12.01.2022, 13:12:12

Virusul nu il iei de pe strada, din parc sau de la supermarket, il iei de la rude, prieteni sau vecini, cand mananci impreuna cu ei, bei cafea/sau altceva, sau stai de vorba cu vecinul/vecina fara masca. Am destule cunostinte si amici care pe strada ieseau cu 2 masti una peste alta, la intrare sau iesire din magazine isi dadeau cu "o tona" de dezinfectant pe maini si mai foloseau si servetele dezinfectante ca cica "asa e bine" si tot au facut covid. Cu rudele sau prieteni nu isi mai luau aceleasi masuri de preventie.

Iobag Nerfos
12.01.2022, 13:13:05

Si atunci de unde miile si sutele de mii de "imbolnaviri"? Singura explicatie: din pix

-13 (13 voturi)
Călugărul
12.01.2022, 16:09:14

La îneputul pandemiei, în Germania, s-a efectuat un studiu care avea ca scop, modul în care virusul covid 19 supraviețuiește în spațiul liber. Specialiștii germani, au luat 11 mii de provbe din diferite locuri publice ale celui mai infectat oraș al Germaniei de atunci. Rezultatul a fost că, nu s-au găsit nici un fel de urme de virus pe nici un obiect public. Acum vine acest studiu și ne spune că aerosolii rezistă 20 de minute în aer sau pe obiectele pe care aterizează? Cine minte? De fapt, acest studiu britanic, care se întinde pe durata a 12 pagini de tip pdf, are ca titlu: Măsurătoarea dispersiei picăturilor spațiotemporale, demonstrează că măștile reduc riscurile de infectare celor care cîntă într-un spațiu închis (a se vedea bisericile). În introducerea acestui studiu se spune : Transmiterea prin aer a SARS CoV-2 este acum cunoscută a fi calea dominantă de răspândire a bolii în Pandemia COVID-191. Atât Public Health England (PHE), cât și Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite au recomandat distanțarea socială, purtarea măștii și evitarea adunărilor aglomerate, pentru reducerea riscului de transmitere virală (2,3). Riscurile adunărilor aglomerate au fost evidențiate de la început prin exemple mediatizate, cum ar fi Biserica lui Isus din Shincheonji din Coreea de Sud și adunarea în masă din Sri Petaling în Malaezia, care a reprezentat peste 60% și 35% din cazuri de infectare cu virus covid 19 în țările lor respective la vârf (4,5). Cântarea în grup, care este adesea o parte integrantă a cultului religios, a fost, de asemenea, legată de grupuri de infecție, în special grupul de cor din districtul Skagit, în care până la 53 din 61 de participanți au fost infectați de la un singur participant, index 6. După ce studiul intră în teoria științifică, ajunge la concluzia că: Studiul noastră a explorat modul în care stratul de aerosoli evoluează în funcție de spațiu și timp și a analizat eficiența de măștilor în timpul activităților vocale. Folosind imagini de înaltă rezoluție, am demonstrat variația largă a picăturilor transmisie cu diferite sarcini pe cale vocală. Măștile de față elimină această variație și sunt eficiente în reducerea picăturilor răspândite atunci când are loc activitatea de cîntare, prin reducerea transmisiei, precum și a vitezei picăturilor atunci când are loc ieșirea din gura cîntăreților. Măștile de față „ar putea” fi utilizat împreună cu alte măsuri de atenuare a COVID-19 pentru a permite cântatul în interior. Rezultatele noastre se adaugă la dovezile care sprijină îndrumările de RELAXARE a măsurilor anticovid în ceea ce privește cântatul în interiorul unor clădiri, biserici. Deci, dracu nu e așa de negru dacă niște credincioși cîntă liber într-o biserică.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările