Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Dezvoltarea creierului caracatiţelor este legată de adaptarea acestora la mediu, prădători şi alte forme de viaţă

1
22 Nov 2021 17:07:16
Autor: Cristina Morozan
Conducătorul echipei de cercetători a spus că această descoperire despre caracatiţe va pune bazele unei înţelegeri viitoare a complexităţii acestor animale  Foto: Pixabay
Conducătorul echipei de cercetători a spus că această descoperire despre caracatiţe va pune bazele unei înţelegeri viitoare a complexităţii acestor animale  Foto: Pixabay

Dezvoltarea creierului caracatiţelor este legată de adaptarea acestora la mediu, prădători şi alte forme de viaţă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia. Rezultatele cercetării pun într-o nouă lumină inteligenţa unică a caracatiţelor, informează, luni, agenţia de presă Xinhua.

Dr. Wen-Sung Chung, cercetător în cadrul Brain Institute al Universităţii Queensland şi unul dintre autorii articolului publicat în revista Current Biology, a declarat luni pentru Xinhua că este pentru prima dată când inteligenţa constatată la diferite specii de caracatiţe a fost comparată cu structura creierului acestora, conform Agerpres

Anterior, informaţiile despre creierul şi comportamentul caracatiţelor erau bazate în cea mai mare parte pe studierea unei specii întâlnite în Europa. 
 
Cercetarea a analizat patru specii, respectiv o caracatiţă care trăieşte în ape de adâncime, o specie solitară şi nocturnă şi două varietăţi care trăiesc în recife şi care sunt active pe perioada zilei. 
 
Utilizând scanări cu tehnologii avansate RMN, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze modalitatea prin care dezvoltarea creierului este legată de adaptarea caracatiţelor la mediu, prădători şi alte forme de viaţă. 
 
Astfel, potrivit sursei citate, speciile care trăiesc în ape mai puţin adânci şi în medii mai complexe prezintă structuri mai complexe ale creierului, cu mai multe pliuri, în timp ce speciile care trăiesc în ape mai adânci, în medii cu mai puţine pericole, au creiere mai puţin complexe, mai netede. 
 
''La vertebrate nu am văzut niciodată aceste pliuri la nivelul creierului... Pliurile sporesc suprafaţa şi totodată volumul, fapt ce indică o posibilă capacitate mai avansată de procesare, de memorare sau de învăţare'', a spus dr. Chung. 
 
Un astfel de comportament complex, pe care profesorul Chung şi echipa sa l-au asociat cu capacitatea avansată a creierului, este ''vânătoarea colaborativă''.
 
''Abilitatea de a primi şi a răspunde la semne între exemplarele diferitelor specii, ca parte din vânătoarea colaborativă, demonstrează că speciile de caracatiţe au abilităţi cognitive complexe'', a mai spus el. 
 
Conducătorul echipei de cercetători, profesorul Justin Marshall din cadrul Universităţii Queensland, a spus că această descoperire iniţială va pune bazele unei înţelegeri viitoare a complexităţii acestor animale. 
 
Profesorul Chung speră ca cercetarea să fie urmată de noi studii despre caracatiţe. 
 
''Prima cercetare este asemenea unui început, întrucât am descoperit atât de multe necunoscute'', a mai spus el.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Brave.com
22.11.2021, 18:23:32

https://lookmovie.io/movies/view/12888462-my-octopus-teacher-2020

+1 (1 vot)
Modifică Setările