Studiu. Emisiile de gaze cu efect de seră subţiază stratosfera: Consecinţele fenomenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO science.howstuffworks.com
FOTO science.howstuffworks.com

Emisiile de gaze cu efect de seră subţiază stratosferă, ceea ce ar putea afecta transmisiile prin satelit, sistemul de navigaţie GPS şi comunicaţiile radio, arată un studiu citat de cotidianul britanic „The Guardian”.

Conform studiului, grosimea stratului atmosferic s-a redus cu 400 de metri începând cu anii 1980 şi se va subţia cu încă o mie de metri până în 2080.

Este cea mai recentă dovadă care arată impactul profund al oamenilor asupra planetei. Ori, notează cotidianul britanic, un studiu publicat în aprilie arată cum criza climatică a schimbat axa Pământului pe măsură ce topirea masivă a gheţarilor redistribuie greutatea glob.

Stratosfera se extinde de la aproximativ 20 de kilometri la 60 de kilometri deasupra suprafeţei Pământului. Mai jos este troposfera, care este cel mai important strat atmosferic de la nivelul solului şi unde trăiesc oamenii. În troposferă, dioxidul de carbon încălzeşte şi extinde aerul, împingând limita inferioară a stratosferei. Atunci când dioxidul de carbon intră în stratosferă, acesta răceşte de fapt aerul şi îl determină să se contracte. 

Subţierea stratosferei este un semnal puternic al crizei climatice şi al influenţei omului la scară planetară, afirmă Juan Anel, cercetător la Universitatea din Vigo, Spania. „Este şocant”, apreciază el.

Oamenii de ştiinţă ştiau deja că troposfera se ridică pe măsura creşterii emisiilor de carbon. Dar noul studiu este primul care demonstrează acest lucru şi arată că stratosfera se micşorează pe tot globul încă din anii 1980.

Acest fenomen „poate afecta traiectoriile sateliţilor, propagarea undelor radio şi, în cele din urmă, performanţa generală a sistemului de poziţionare globală şi a altor sisteme de navigaţie spaţială”, avertizează cercetătorii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite