Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Peştii sunt capabili să detecteze un virus prin intermediul mirosului

0
25 Jun 2019 12:58:22
Autor: Iulia Cimpoeru
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Cu ajutorul simţului olfactiv, peştii sunt capabili să „miroasă” virusurile şi să se ţină la distanţă, conform unui grup de cercetători de la Universitatea din Murcia (UMU), Spania.

Cercetătorii de la Universitatea din Murcia(UMU) şi de la Institutul de Investigaţie Biomedică din Murcia (IMIB) au arătat că peştii pot identifica prezenţa unui virus cu ajutorul simţului olfactiv şi îşi activează mecanisme de apărare pentru a evita infecţiile.

Studiul a fost condus  de Victoriano Mulero, profesor universitar la catedra de Biologie Celulară. La studiu au participat, în afară de cercetători ai UMU şi IMIB, şi experţi de la Universitatea New Mexico din SUA.

Mulero a atras atenţia că peştii au un mecanism prin care sunt capabili să miroasă virusurile şi să se ferească de acestea. În cazul în care sunt afectaţi de un virus, neuronii lor olfactivi sunt capabili să activeze un răspuns imunitar pentru a-şi proteja organismul de infecţie.

Acest studiu poate fi folosit în dezvoltarea de tratamente şi vaccinuri mai eficiente împotriva unor boli care afectează bazinele piscicole. Printre aceste boli se numără şi una asemănătoare rabiei, care cauzează pagube substanţiale companiilor.

Totodată, studiul va permite, pe termen lung, studierea comportamentului organismului peştilor în faţa virusului care afectează sistemul nervos şi aparatul respirator.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii