Studiu: rechinii folosesc câmpul magnetic al Pământului ca un fel de GPS natural pentru a traversa oceanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rechin-cap-de-lopată (Sphyrna tiburo). FOTO Shutterstock
Rechin-cap-de-lopată (Sphyrna tiburo). FOTO Shutterstock

Rechinii folosesc câmpul magnetic al Pământului ca un fel de GPS natural pentru a naviga în călătorii pe distanţe mari de-a lungul oceanelor lumii, au descoperit oamenii de ştiinţă americani.

Cercetătorii americani (Bryan A. Keller, Nathan F. Putman, R. Dean Grubbs, David S. Portnoy, and Timothy P. Murphy) au declarat că experimentele de laborator marin pe o specie mică de rechini confirmă speculaţiile mai vechi, potrivit cărora rechinii folosesc câmpuri magnetice ca ajutor pentru navigaţie - comportament observat şi la alte animale marine, cum ar fi broaştele ţestoase.

Studiul publicat luna aceasta în revista Current Biology, clarifică motivul pentru care rechinii sunt capabili să traverseze mările şi să-şi găsească drumul înapoi pentru a se hrăni, să se reproducă şi să nască, a declarat specialistul în politici marine Bryan Keller, unul dintre autorii studiului.

„Ştim că rechinii pot detecta câmpurile magnetice", a spus Keller. „Nu ştiam că le-au detectat pentru a le folosi ca ajutor în navigaţie ... Există rechini care pot parcurge 20.000 de kilometri (12.427 mile) şi se pot întoarce în acelaşi loc. ”

Întrebarea cu privire la modul în care rechinii efectuează migraţii pe distanţe lungi i-a intrigat pe cercetători de ani de zile. Rechinii îşi desfăşoară călătoriile în largul oceanului, unde întâlnesc puţine marcaje fizice, cum ar fi coralii, care ar putea servi drept repere.

Căutând răspunsuri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Florida au decis să studieze rechinii din specia rechin-cap-de-lopată (Sphyrna tiburo) - un fel de rechin ciocan care trăieşte pe ambele coaste americane şi se întoarce în aceleaşi estuare în fiecare an.

Cercetătorii au expus 20 de exemplare tinere din această specie, capturaţi în sălbăticie şi aşezaţi individual în piscine circulare, la condiţii magnetice care simulează locaţii la sute de kilometri distanţă de locul în care au fost prinşi în largul Floridei. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că rechinii au început să înoate spre nord când indicii magnetici i-au făcut să creadă că se află la sud de locul unde ar trebui să fie.

Cercetarea aduce dovezi convingătoare, a declarat Robert Hueter, om de ştiinţă la Mote Marine Laboratory & Aquarium, care nu a fost implicat în studiu.

Hueter a spus că este necesar un studiu suplimentar pentru a arăta modul în care rechinii folosesc câmpurile magnetice pentru a determina locaţia lor şi dacă rechinii mai mari, pe distanţe lungi, folosesc un sistem similar pentru a-şi găsi drumul.

„Întrebarea a existat întotdeauna: Chiar dacă rechinii sunt sensibili la câmpurile magnetice, le folosesc pentru a naviga în oceane şi cum? Aceşti cercetători au făcut unele progrese în ceea ce priveşte răspunsul la această întrebare”, a mai spus el.

Keller a declarat că studiul ar putea ajuta la protejarea speciilor de rechini, care sunt în declin. Un studiu din 2021 a constatat că abundenţa la nivel mondial a rechinilor şi raza de răspândire în oceane a scăzut cu peste 70% între 1970 şi 2018.

Cercetătorii spun că dependenţa rechinului-cap-de-lopată de câmpul magnetic al Pământului este probabil împărtăşită de alte specii de rechini, cum ar fi marele rechin alb, care face călătorii transoceanice. Keller a spus că este foarte puţin probabil ca rechinul-cap-de-lopată să fi evoluat cu o sensibilitate magnetică, iar alte specii de rechini călători nu.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite