Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Schimbările climatice stimulează frecvenţa şi intensitatea valurilor de caniculă

0
11 May 2022 16:10:02
Autor: Cristina Morozan
Cercetător:  Fiecare caniculă din zilele noastre este mai puternică şi are o probabilitate mai mare de a se produce din cauza schimbărilor climatice provocate de oameni FOTO Shutterstock
Cercetător:  Fiecare caniculă din zilele noastre este mai puternică şi are o probabilitate mai mare de a se produce din cauza schimbărilor climatice provocate de oameni FOTO Shutterstock

Încălzirea globală influenţează apariţia valurilor de caniculă, au anunţat miercuri mai mulţi oameni de ştiinţă specializaţi în analizarea legăturilor dintre evenimentele meteorologice extreme şi schimbările climatice. Iar încălzirea provocată de activităţile umane stimulează, de asemenea, frecvenţa şi intensitatea inundaţiilor si apariţia unor episoade de secetă, însă legătura din acest caz este mai puţin sistematică.

"Nu există niciun dubiu că schimbările climatice modifică regulile jocului în ceea ce priveşte valurile de caniculă", a declarat Friederike Otto, cercetătoare la Imperial College din Londra şi coautoare a studiului, conform Agerpres.
 
"Fiecare caniculă din zilele noastre este mai puternică şi are o probabilitate mai mare de a se produce din cauza schimbărilor climatice provocate de oameni", a insistat aceeaşi cercetătoare, precum şi unul dintre colegii ei, Ben Clarke, cercetător la Universitatea Oxford.
 
Până de curând, oamenii de ştiinţă erau reticenţi în a asocia în mod oficial un eveniment meteorologic special cu schimbările climatice, însă în ultimii ani s-au făcut progrese uriaşe, permiţând identificarea şi cuantificarea responsabilităţii avute de încălzirea climatică în apariţia unui eveniment meteorologic, uneori în doar câteva zile. 
 
De exemplu, Friederike Otto şi colegii ei de la World Weather Attribution au estimat că episodul de caniculă extremă care a lovit America de Nord în iunie 2021, cu un record de temperatură de 49,6 grade Celsius în Canada, ar fi fost "aproape imposibil" să se producă în absenţa încălzirii globale a climei. 
 
Deocamdată, clima de pe Terra s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, conform sursei citate.
 
Însă încălzirea climei nu este neapărat vinovată pentru toate evenimentele meteorologice extreme, altele decât valurile de caniculă. Experţii din acest domeniu insistă asupra necesităţii de a lua în calcul rolul jucat şi de alţi factori pentru a explica apariţia unor catastrofe (amenajări ale teritoriului, gestionarea apei, etc.). 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările