Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Sunetele spaţiului pot fi ascultate într-o colecţie creată de NASA. Cristian Presură: „Au fost construite să sune ca nişte melodii”

1
3 Dec 2020 16:42:45
Autor: Andrei Brînduşescu
Foto: NASA
Foto: NASA

Oamenii de ştiinţă ai NASA au realizat o colecţie de sunete scoase de corpurile din spaţiul cosmic, care poate fi ascultată gratuit.

Fenomenul a fost explicat de fizicianul Cristian Presură, în direct la Digi24, acesta oferind mai multe detalii despre felul în care cercetătorii au reuşit să recreeze sunetele stelelor, ale cutremurelor de pe Marte sau ale găurilor negre.

"Este muzica Cosmosului care ne vorbeşte. Au fost construite să sune ca nişte melodii. Acestea nu sunt sunete reale, pentru că sunetul circulă doar în aer sau apă, nu în vid. Oricât am încerca să ascultăm cu urechea Cosmosul nu vom auzi nimic, sunetul nu trece prin vid. Ce au făcut cercetătorii de la NASA a fost să reconstruiască nişte sunete în urma unor imagini.

Vedem o explozie, supernova din 1987, care a fost fotografiată, vedem coliziunea dintre două grupuri de galaxii care a fost şi ea fotografiată. Sunt fotografii pe care telescoapele le-au făcut, iar fotografiile au fost transformate în sunet printr-o metodă numită sonificare. Prin aceasta, când imaginea ajunge în dreptul acelor galaxii mici, noi auzim nişte sunete cristaline.

Cosmosul ne vorbeşte şi noi vrem să îl ascultăm. Pentru că nu reuşim să facem asta cu urechile noastre, reconstruim sunetul în imaginile pe care le vedem.” a explicat fizicianul.

Sunetele pot fi ascultate pe canalul oficial de YouTube al NASA, sau chiar pe contul de Soundcloud al Agenţiei Spaţiale.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Xi _ACId
3.12.2020, 22:45:22

niciun zeu in spatiul cosmic

+8 (8 voturi)
Modifică Setările