Telescopul spaţial James Webb, care aparţine NASA, a ajuns luni, 24 ianuarie, la destinaţia finală. Cel mai puternic telescop de observare a spaţiului a fost lansat pe 25 decembrie pentru a explora cosmosul şi a implementa diferite sisteme.
În valoare de 10 miliarde de dolari, telescopul a parcurs 1,5 milioane de kilometri până la destinaţia finală: L2 - al doilea punct Soare-Pământ Lagrange, pe care îl va orbita. Punctele Lagrange sunt puncte stabile gravitaţional în spaţiu, arată Space.com
„Webb, bine ai venit acasă!". a scris administratorul NASA Bill Nelson într-o postare pe blogul agenţiei.
"Felicitări echipei pentru toată munca lor asiduă, asigurând sosirea în siguranţă a lui Webb la L2. Suntem cu un pas mai aproape de descoperirea misterelor universului. Şi abia aştept să văd primele noi viziuni ale lui Webb asupra universului în această vară!", a mai spus administratorul NASA.
Joi, 19 ianuarie, telescopul a terminat implementarea celor 18 segmente hexagonale care alcătuiesc glorioasa oglindă primară din aur.
Odată ce a ajuns în apropiere de L2, Webb a început ceea ce se numeşte o arsură de corecţie la mijlocul cursului (MCC2), care este o arsură de inserţie, o manevră care a văzut focul propulsoarelor sale mici pentru a intra pe orbită în jurul L2. Arderea a durat aproximativ cinci minute (297 secunde) şi a început astăzi la aproximativ 2 p.m. EST (1900 GMT), potrivit postării administratorului NASA.
Odată ce orbitează L2, Webb va începe să se răcească şi să pornească cele patru instrumente ştiinţifice. Va mai dura săptămâni întregi pentru ca această răcire să fie finalizată şi ca Webb să ajungă la o temperatură stabilă. După acest timp de reactivare, Webb va petrece aproximativ cinci luni aliniindu-şi şi calibrând perfect optica şi instrumentele ştiinţifice.
Echipa misiunii se aşteaptă acum ca Webb să aibă "semnificativ mai mult decât o viaţă ştiinţifică de 10 ani", datorită muncii pe care Ariane 5 a făcut-o în ziua lansării, au scris oficialii NASA într-o declaraţie post-lansare.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
8 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
"Joi, 19 ianuarie, telescopul a terminat implementarea celor 18 segmente hexagonale care alcătuiesc glorioasa oglindă primară din aur." Domnu' ziarist, oglinda este din beriliu, nu din aur, dar de ce sa ne obosim sa ne documentam, daca putem folosi copy/paste. Aurul de care zici matale este doar un strat foarte subtire pe acea oglinda. Daca tot va este greu sa scrieti un articol corect, as putea sa va sugerez o cariera in agricultura, sau in constructii?
Arsura de corectie? Redactorul stirii are arsuri pe creier daca n-a fost in stare sa adapteze traducerea.
Poate ar trebui sa-l trimitem in spatiu sa se documenteze:))))))...doar dus!!!
Copy/paste si urcat pe Google Translate :)) :)) Nici macar n-a avut bunul simt sa reciteasca textul, l-a aruncat asa...ca nu se prind prostii. Ba ne pridem, nea Caisa, basca ca aseara am si stat sa urmaresc interviul unuia dintre ingineri care a explicat ce va face Telescopul in urmatoarele 3 luni pina va fi pus la muna 24/24. Dar nu-ti spun, te las sa gasesti interviul, sa dai copy/paste si sa intelegi ce vrei si cat poate si amaratul ala de Google Translate. :))) :)))
Stil Gavrilas :)))
Vezi toate comentariile (8)