Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Top 9 mistere şi mituri urbane: poveştile care îi ţin treji noaptea pe internauţi

1
29 Nov 2013 19:55:12
Autor: Octavian Palade
Misterele au provocat adevărate teorii ale conspiraţiei FOTO alphacoders.com
Misterele au provocat adevărate teorii ale conspiraţiei FOTO alphacoders.com

Internetul este plin de poveşti şi povestiri. Printre ele se găsesc şi unele care îţi fac pielea de găină sau îţi surescită curiozitatea şi imaginaţia.

Tech Adevărul vă propune un top ale celor mai interesante mistere şi legende urbane, alcătuit de un utilizator al platformei Reddit.

9. SS Ourang Medan


Această poveste se referă la un cargobot olandez care s-ar putea, sau nu, să fi existat. 

În iunie 1947, mai multe nave din apropierea strâmtorii Malacca care separă Indonezia de Malaezia ar fi interceptat un mesaj de SOS ciudat. 

„Toţi ofiţerii, inclusiv şi căpitanul, sunt morţi, întinşi pe punte. Este posibil ca tot echipajul să fie mort“. Acest mesaj a fost urmat de un cod Morse indescifrabil şi de şoapta „mor…“. 

Cea mai apropiată navă s-a apropiat de locul transmisiunii, au descoperit nava şi la bord erau numai cadavre. Toţi membrii echipajului de pe SS Ourang Medan aveau ochii deschişi şi feţele lor încremeniseră într-o expresie îngrozită. Înainte ca cei de pe nava venită în ajutor să poată tracta vasul olandez în port, acesta a explodat.

8. Baza de la Dulce


Se presupune că sub o stâncă din apropierea orăşelului Dulce din New Mexico s-ar afla o bază secretă, un laborator în care oamenii şi extratereştii realizează experimente sinistre. 

Există numeroase documente oficiale, dar şi mai multe mărturii ale unor martori, printre care şi un fost angajat. Din acea zonă se aude un zumzăit constant şi armata are o prezenţă constantă.

Un autor sub pseudonimul de Branton susţine că ar fi intervievat foşti angajaţi ai bazei care i-ar fi spus că „se fac experimente pe peşti, foci, păsări şi şoareci care sunt foarte modificaţi de la forma lor iniţial. 

Există oameni cu mai multe mâini şi picioare şi câteva cuşti în care se găsesc lilieci umanoizi de aproape doi metri“. Guvernul SUA a negat în nenumărate rânduri existenţa acestui complex, însă asta nu a pus capăt speculaţiilor.

7. Copiii cu ochii negri


Această poveste intră din start în categoria mituri urbane, împrăştiate pe Internet. 

Totul începe cu o bătaie în uşă. Unul sau mai mulţi copii cer ajutor: trebuie să folosească toaleta, să dea un telefon sau orice altceva. Mereu cer să intre în casă, însă proprietarii nu le dau niciodată voie înăuntru deoarece sunt copleşiţi de frică. Se spune că aceşti copii au ochii în totalitate negri şi feţele lor sunt „difuze“.

6. Harta lui Piri Reis


Harta se află acum în Biblioteca Palatului Topkapi din Istanbul şi este o adevărată enigmă. Aceasta arată coastă vestică a Africii, coasta estică a Americii de Sud şi chiar şi o porţiune a coastei nordice a Antarcticei.

Harta a fost desenată de către amiralul şi cartograful otoman Piri Reis pentru serviciul militar de informaţii, care a murit cu 300 de ani înainte ca Antarctica să fie descoperită. 

Pe lângă asta, coasta Antarcticii nu este acoperită de gheaţă şi dovezile geologice sugerează că ultima dată când Antarctica nu a fost îngheţată a fost în anul 4000 î.E.n. Harta a fost creată în 1513 şi amiralul s-a folosit de surse ce datează de pe vremea lui Alexandru cel Mare.

5. Piatra Poruncilor


Un bolovan cântărind 80 de tone de pe Muntele Ascuns din New Mexico are o inscripţie ciudată. Pe o parte netedă se află o versiune ale celor zece porunci, scrisă în „paleo-ebraică“. 

Piatra a fost descoperită în 1933, de către arheologul Frank Hibben, însă localnicii ştiau de ea de câteva decenii. 

Ghidul care l-a îndrumat pe Hibben către piatră ştia de ea încă din 1880, lucru care confirmă autenticitatea, deoarece pe atunci nu se ştia de paleo-ebraică.

4. Bărbatul din Somerton


În dimineaţa zilei de 1 decembrie, 1948, cadavrul unui bărbat a fost descoperit pe plaja Somerton din Australia. Se crede că bărbatul avea în jur de 40 de ani şi avea o condiţie fizică bună. În mod ciudat, nu avea niciun fel de etichete pe hainele pe care le purta şi cauza morţii lui (sau identitatea) nu a putut fi identificată nici măcar de către medicul legist al Scotland Yard.  

Mai mult, în pantalonii bărbatului, într-un buzunar secret, a fost descoperită o bucată de hârtie pe care erau scrise cuvintele „Tamam Shud“. Bucăţica de hârtie era smulsă dintr-o ediţie rară a cărţii „The Rubaiyat“, scrisă de Omar Khayyam. 

Fraza „Tamam Shud“ înseamnă „s-a sfârşit“ şi pe spatele cărţii s-a descoperit un cod secret care nu a fost spart nici în zilele noastre Atenţia publică a fost semnificativă din cauza anumitor factori: evenimentul s-a desfăşurat într-o perioadă de tensiuni politice în timpul Războiului Rece, ceea ce pare a fi un cod secret a fost găsit în buzunarul bărbatului, lipsa de identificare şi folosirea unei otrăvi secrete.

3. Gef, mangusta vorbăreaţă


Se spune că pe Insula Man, în gospodăria familiei Irving trăia o mangustă care putea vorbi. În luna septembrie a anului 1931, familia a început să audă tot felul de sunet venind din pod. La început se auzea de parcă cineva zgârie lemnul, însă sunetele s-au transformat în gânguritul unui bebeluş. 

La scurt timp, creatura a dovedit că poate vorbi, şi s-a prezentat ca fiind Gef, o mangustă, care pretindea că s-a născut în India, în 1852. După spusele fetiţei, singura persoană care a văzut animalul, Gef avea dimensiunile unui şobolan mic, cu blană galbenă şi o coadă mare şi stufoasă. Mangusta spunea că este "foarte, foarte inteligentă", "un spirit pământean", sau "o fantomă în formă de nevastuică". 

A explicat chiar la un moment dat: "Sunt foarte ciudat. Am mâini şi picioare, iar dacă m-ai vedea, ai leşina, ai fi pietrificat, mumificat sau transformat într-un munte de sare".

2. Mormântul lui MacKenzie cel Sângeros

Oraşul Edinburgh este un paradis pentru vântorii de fantome. S-ar părea că nu există niciun colţ al capitalei Socţiei nu are o poveste sinistră, însă există un loc care primeşte foarte multă atenţie. 

Lordul George MacKenzie a trăit între anii 1638 şi 1691 şi pe tot parcursul vieţii a fost un aprig duşman al presbiterienilor, însă se pare că el continuă să facă rău şi după moarte. În 1998, un vagabond a intrat prin efracţie în mormântul lui şi a căzut, printr-o podea de lemn, într-o groapă plină cu schelete. 

De atunci, au existat numeroase incidente ciudate privind acel loc. Mulţi oameni şi-au pierdut conştiinţa şi au fost numeroase incendii neexplicate. De asemenea, un număr neobişnuit de animale moarte au fost găsite în apropierea mormântului. Vizitatorii au spus că au fost traşi de păr, zgâriaţi sau loviţi de un atacator invizibil.

1. DB Cooper


DB Cooper este pseudonimul folosit pentru a desemna un om neidentificat, ce a deturnat o aeronavă Boeing 727 în spaţiul aerian dintre Portland, Oregonşi Seattle, Washington, pe 24 noiembrie 1971. El a estorcat 200.000 de dolari în răscumpărare şi s-a paraşutat din avion. 

În pofida unei căutări extinsă şi exhaustive şi a unei anchete FBI în curs de desfăşurare, făptuitorul nu a fost localizat sau identificat. Cazul rămâne singurul caz de piraterie aeriană nerezolvat în istoria aviaţiei americane. Suspectul a cumpărat biletul de la compania aerienă sub numele de Dan Cooper, dar din cauza unei probleme de comunicare cu mass media a devenit cunoscut în folclorul popular sub numele de „DB Cooper”. 

Sute de piste au fost investigate în anii următori, dar nu au apărut dovezi concludente cu privire la adevărata identitate a lui Cooper sau la locul unde s-ar afla, deasemenea cea mai mare parte din banii de răscumpărare nu au fost recuperaţi. 

BONUS


Călcâiul din aluminiu de la Aiud


Un obiect descoperit în anul 1973, de câţiva muncitori care lucrau la o balastieră pe malul Mureşului, lângă Aiud, nu a putut fi identificat timp de 40 de ani. 

Din acest motiv, unii susţin că este de origine extraterestră. Muncitorii au scos din pământ, de la peste 10 metri adâncime, trei corpuri, dintre care două erau asemănătoare, iar unul diferit. Chemat la faţa locului, un specialist a identificat două corpuri ca fiind fosile, iar al treilea ceva ce semăna cu un topor din metal.

Obiectele au fost duse la Cluj-Napoca pentru a fi analizate amănunţit. Specialiştii din Cluj au identificat două fragmente de os din scheletul unui mastodont, dar nu au putut identifica ce reprezintă a treia piesă în greutate de aproximativ 2 kilograme. Nimeni nu a putut să identifice obiectul sau să-i găsească vreo asemănare cu un produs al omului. 

Excepţie a făcut un specialist în tehnica aviatică ce a sugerat că obiectul ar putea fi talpa unuia dintre suporţii de aterizare, de la un aparat de zbor nu prea mare, care în coborâre, se aşeaza lent pe sol. O mostră din obiect a fost analizată în Elveţia, unde s-au confirmat rezultatele buletinului de la Măgurele. Unii specialiştii au spus că ar avea o vechime de 250.000 de ani. 

Rezultatele analizelor efectuate indică faptul că obiectul ar avea între 400 de ani şi 80.000 de ani. „Călcâiul“ de la Aiud este şi astăzi în custodia Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca.

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Conu' Leonida
29.11.2013, 22:03:46

N-am auzit decât de două. E clar, sunt incult.

+1 (1 vot)
Modifică Setările