Topirea calotei glaciare atinge noi recorduri şi se înscrie în cele mai rele scenarii prevăzute de cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ghetari

Topirea gheţii pe întreaga suprafaţă a planetei atinge noi recorduri, calotele glaciare din Groenlanda şi Antarctica fiind cele mai ameninţate, conform unei noi cercetări.

Un raport publicat astăzi în jurnalul academic The Cryosphere susţine că ritmul cu care planeta pierde gheaţă se înscrie în cele mai rele scenarii prevăzute de către Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, principala autoritate în problemele legate de climă.

Thomas Slater, autorul studiului şi cercetător la centrul de observaţie polară de la Universitatea din Leeds, avertizează că pierderea gheţii va avea consecinţe care vor fi resimţite în jurul lumii. „Dacă va continua creşterea actuală, nivelul mării va ajunge să aibă un impact serios asupra comunităţilor stabilite pe coaste în acest secol” spune Slater.

Aproximativ 28 de tone de gheaţă au fost pierdute între 1994 şi 2017, o cantitate care, conform autorilor studiului, ar fi suficientă pentru a acoperi întreaga suprafaţă a Marii Britanii cu gheaţă groasă de 100 de metri. Aproape două treimi din gheaţa pierdută are drept cauză încălzirea atmosferei, iar o treime - încălzirea mărilor.

De-a lungul perioadie studiate, ritmul de pierdere al calotei glaciare a crescut cu 65%, conform studiului, de la 0,8 trilioane de tone/an în anii 1990 la 1,3 trilioane de tone/an în 2017. Aproape jumătate din gheaţa pierdută a fost de pe pământ, lucru care a contribuit direct la creşterea nivelului mării la nivel global cu 35 de milimetri.

Cele mai mari cantităţi au fost pierdute din regiunile polare şi din gheţari. Studiul, intitulat „Earth’s Ice Imbalance” s-a folosit de observaţii din satelit pe o perioadă de 23 de ani, pentru a analiza gheaţa de pe întreg globul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite