Transplantul de cap, în curând o realitate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgii de la Spitalul Militar au operat astăzi mai puţini pacienţi, din cauză că anestezicele sunt pe terminate.

Un neurocercetător italian susţine că ar fi descoperit o metodă care i-ar permite să efectueze un transplant de cap uman, potrivit The Verge. Doctorul Sergio Canavero, de la Universitatea din Torino, a explicat cum ar decurge procedura.

El consideră consideră că tehnologia a evoluat suficient încât o astfel de operaţie s-ar putea desfăşura în siguranţă. El zile că o „tăietură curată“, efectuată cu „o lamă ultra-ascuţită“ ar putea permite reataşarea capetelor pe coloana vertebrală. „Eu susţin că acum există tehnologia care să permită o astfel de legătură“, a scris cercetătorul într-o lucrare ştiinţifică.

Canavero  s-a „inspirat“ dintr-o operaţie efectuată de doctorul Robert White, în 1970. Acesta a transplantat capul unei maimuţe rhesus pe corpul alteia. Italianul plănuieşte să răcească capetele şi coloanele vertebrale ale „cobailor“ până la temperatură de 18 grade celsius, să facă inciziile apoi să golească capetele de sânge. După aceasta, capul va fi lipit cu ajutorul unui adeziv anorganic. Doctorul susţine că procedura ar putea fi un succes, bazându-se pe teste efectuate pe câini şi porcuşori de guineea.

image

Cercetătorul recunoaşte că reconectarea terminaţiilor nervoase va fi un procedeu dificil. Totuşi, el susţine că şi un număr mic de conexiuni făcute corect ar fi suficient pentru a permite „un anumit grad de control locomotor voluntar“. Stimularea electrică realizată cu ajutorul unui aparat de stimulare a coloanei vertebrale ar putea ajuta capul cum să controleze  noul corp.

Totul sună scos dintr-un roman sci-fiction macabru, însă Canavero crede că această operaţie ce poate fi realizată. Având în vedere complexitatea incredibilă a unui transplant facial, s-ar putea ca italianul să aibă dreptate. Implicaţiile de natură etică ar fi imense, însă doctorul consideră că procedura merită cercetată în continuare. „Bolile groaznice fără urmă de speranţă de vindecare nu pot fi trimise în colţurile întunecate ale medicinei“, scrie el în lucrare.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite