Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Uciderea unui număr mare de foci, propusă pentru a proteja oamenii de rechini

2
2 Sep 2019 18:40:36
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO EPA-EFE / David Hecke
FOTO EPA-EFE / David Hecke

Se întâmplă într-o peninsulă din Massachussetts, unde localnicii au observat din ce în ce mai mulţi rechini albi, devenind victime ale atacurilor acestora.

În Cape Cod, rechinii albi au devenit o problemă, după ce în luna septembrie a anului trecut un bărbat de 26 de ani a murit ca urmare a unei muşcături de rechin, în ceea ce a reprezentat primul atac fatal al unui rechin în Massachussetts din 1936. Cu o lună înainte de acest eveniment, un înotător de 61 de ani a fost atacat, reuşind cu greu să se salveze.

Locuitorii nu învinovăţesc însă rechinii, ci focile care îi atrag către mal, fiind o potenţială pradă pentru aceştia. Populaţiile de foci gri din New England erau aproape distruse din cauza vânătorii în cea mai mare parte a secolului 20, însă o lege federală din 1972 a permis numărului acestora să crească. Astfel, animalele au ajuns la o populaţie de aproximativ 50.000 de indivizi în jurul peninsulei Cape Cod.

Una dintre soluţiile propuse este un ”culling” – o practică de control a populaţiilor de animale, care implică uciderea acestora. Aceasta a mai fost folosită pe anumite specii de păsări, rozătoare şi chiar şi pe canguri.

Susţinătorii uciderii focilor spun că aceasta este cea mai eficientă metodă de a reduce numărul rechinilor din apele peninsulei. În plus, conform acestora, şi turismul a avut de suferit, vizitatorii fiind speriaţi de potenţialele atacuri ale rechinilor. Focile provoacă un miros neplăcut pe plajele din Cape Cod şi fură peştele pescarilor din zonă, mai spun cei care vor să le elimine.

De partea cealaltă, membrii unor organizaţii de protecţie a mediului spun că uciderea a mii de foci pentru protejarea oamenilor este un act de cruzime, ţinând cont de cât de rare sunt atacurile rechinilor care se soldează cu moartea cuiva. Unii oameni de ştiinţă cred practia ar fi ineficientă, deoarece focile ucise din Cape Cod ar fi rapid înlocuite de altele dintr-o zonă adiacentă.

În realitate însă, sugestia de a ucide focile nu poate fi pusă în practică, ca urmare a legii federale ce protejează mamiferele marine. În 2017, republicanii au sugerat modificarea acestei legi, însă fără succes.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Nedelcu Steli
3.09.2019, 12:45:59

Pai sa facem un ”culling” pentru toate speciile de animale, ce ne obosim atat, oricum ne aduc numai probleme, nu putem taia paduri ca sunt animale, nu putem topi toata gheata ca sunt animale.... Ce oameni bolnavi pe acest pamant...

+3 (3 voturi)
ana_
4.09.2019, 02:39:38

Ori vin alte foci, ori învață rechinii să mănânce om (dacă nu s-a întâmplat încă, nu înseamnă că ar fi și imposibil - după Karl Popper, adevărul științific e doar o propoziție care nu a fost contrazisă argumentat încă).

Modifică Setările