Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Un bărbat va călători şapte ani din Africa în Chile pentru a reface migraţia de 50.000 de ani a primilor oameni

0
11 Jan 2013 16:14:01
Autor: Vlad Andriescu
Paul Salopek FOTO Pulitzer Center
Paul Salopek FOTO Pulitzer Center

Un jurnalist de două ori câştigător al premiului Pulitzer a plecat într-o călătorie de neuitat. El va trece prin Orientul Mijlociu, Asia, Alaska, Statele Unite, cele două Americi şi se va opri în Chile pentru a reface drumul migraţiilor umane din trecut.

Phil Salopek a plecat joi dintr-un mic sat din Etiopia, după cum scrie Associated Press şi va merge 34.000 de kilometri, va trece 30 de frontiere şi va descoperi de-a lungul drumului sute de populaţii şi limbi. Bărbatul în vârstă de 51 de ani vrea practic să retrăiască prima migraţie mare a oamenilor, din Africa şi până în punctul extrem al statului Chile.

Drumul din Etiopia în Chile nu a durat şapte ani, aşa cum vrea Salopek, şi pentru cei din trecut. Această trecere a fost marcată de nenumărate generaţii de oameni care au descoperit noi teritorii şi au plecat mai departe. Până să ajungă din Etiopia în punctul cel mai sudic al statului Chile, peste oameni au trecut 50.000 de oameni.

În timpul călătoriei, americanul va scrie un articol pe an şi va trimite actualizări pe internet la fiecare 160 de kilometri. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul ghiozdanulşui său pe care-l va purta după el, cu un laptop Apple, un telefon cu satelit şi echipament de campare. Toate actualizările vor fi realizate pe Twitter. Călătoria sa se numeşte „Out of Eden“ şi este plătită de revista National Geographic, Knight Foundation şi de Centrul Pulitzer pentru jurnalism independent.

Americanul care a câştigat premiul Pulitzer în 1998 pentru articole explicative şi premiul Pulitzer pentru reportaj international în 2001 nu va fi inclus în Cartea Recordurilor, deoarece „Guiness World Book of Records“ nu monitorizează şi recordurile pentru cel emai lungi „plimbări“. Cu toate acestea, scopul lui Salopek este să documenteze această călătorie, să înveţe noi limbi, să vorbească cu oameni interesanţi şi să îşi încetinească scrisul.

„Vreau să-i învăţ şi pe cititori să-şi reducă ritmul de citire într-o lume inundată de informaţii. Iubesc jurnalismul lung şi sper să mai fie o audienţă care să-l aprecieze“, a declarat Salopek. De asemenea, el vrea să îşi îmbunăţească munca prin mai multă atenţie la detalii.

Americanul ştie că există pericole, dar nu va avea o armă şi a declarat că are deja stabilite proceduri de siguranţă pe care nu ar vrea să le împărtăşească. De asemenea, ştie că unele graniţe vor fi problematice, cum ar fi cea cu Iranul, dar vrea să rezolve acest lucru la faţa locului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările