Un buncăr al Apocalipsei pe Lună. Cum vor oamenii de ştiinţă să salveze Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă americani vor să construiască pe Lună o arcă a lui Noe subterană care să constituie un back-up genetic pentru planetă în cazul unei apocalipse.

Este propunerea unor cercetători de la Universitatea din Arizona care şi-au numit arca „poliţă de asigurare globală modernă” vizând 6.7 milioane de specii care ar fi îngheţate şi adăpostite într-o reţea de tuneluri subterane pe Lună.

Proiectul unui buncăr care să conserve materialul genetic al planetei în eventualitatea unei „anihilări a Pământului” declanşate de o scădere dramatică a biodiversităţii nu este realizabil în viitorul apropiat, fiind necesare tehnologii încă nedisponibile.

Cercetătorul Jekan Thanga, cercetător şi profesor de aeronautică şi inginerie mecanică la Universitatea din Arizona, spune: „Pământul este un mediu natural volatil. Ca specie, am fost foarte aproape de dispariţie cu aproape 75.000 de ani în urmă, când a avut loc erupţia vulcanică de proporţii de la Toba, care a produs o perioadă de îngheţ de 1.000 de ani. Unii sunt de părere că aceasta s-a aliniat cu o scădere estimată a diversităţii umane. Întrucât civilizaţia umană are o amprentă atât de mare, dacă ar fi să ajungă în pragul colapsului, efectul ar putea fi unul în cascadă asupra întregii planete”.

Cercetătorii şi-au prezentat ideea într-o lucrare publicată la începutul lunii.

Proiectul poate însă deveni realizabil dacă se vor face progrese în domeniul tehnologiei crio-robotice, întrucât pentru a fi conservate seminţele ar trebui răcite la -144 grade Celsius, în timp ce depozitarea celulelor stem ar avea nevoie de temperaturi de -160 grade Celsius.

Doar că, atrag atenţia cercetătorii, părţile metalice ale bazelor subterane ar putea îngheţa sau se pot suda împreună. 

Construcţia ar putea fi realizată folosind craterele de lavă formate în urmă cu miliarde de ani şi descoperite de oamenii de ştiinţă în 2013.

Cercetătorii americani sunt de părere că reţeaua de tuneluri - de 100 de metri în diametru - ar putea fi adăpostul perfect pentru materialul genetic preţios, întrucât ar fi ferit de radiaţia solară, modificări de temperatură şi micrometeoriţi.

Arca lui Noe subterană ar fi alimentată de panouri solare şi lifturi ar duce în adâncime la instalaţiile de depozitare a modulelor de conservare.

Cercetătorii estimează că ar fi necesare 250 de rachete pentru a transporta la baza de pe Lună circa 50 de probe din fiecare din cele 6.7 milioane de specii terestre.

Buncăre similare în vederea apocalipsei există deja pe Pământ, unul dintre ele fiind „Buncărul Seminţelor Globale” care are mai puţin de 1 milion de mostre şi se află în arhipelagul Svalbard, situat între Norvegia şi Polul Nord.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite