Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Un cadavru vechi de 500 de ani al unei specii de peşte aproape dispărute, găsit în epava unei nave daneze

1
5 Sep 2020 11:59:50
Autor: Andrei Brînduşescu
Foto: Brett Seymour / Lund University
Foto: Brett Seymour / Lund University

Cercetătorii Universităţii Lund din Suedia au anunţat descoperirea, indicând că peştele urma să fie oferit drept cadou suedezilor, în 1495, în schimbul alăturării acestora la Uniunea Nordică.

În timpul sărbătorii de Midsummer din 1495, regele danez Hans se afla în drum către Kalmar, Suedia, pe nava regală Gribshunden, cel mai frumos vas al său. El plecase din Copenhaga cu un singur gând - să îi facă pe suedezi să se alăture Uniunii Nordice, sub comanda sa. Astfel, călătoria trebuia să ilustreze puterea şi grandoarea regelui, pentru a fi suficient de convingător mesajul transmis.

În apropiere de oraşul Ronneby însă, care pe atunci se afla în stăpânirea Danemarcei, Gribshunden s-a scufundat, după ce un foc a erupt la bordul navei. Regele nu se afla atunci pe vas, scăpând astfel nevătămat, însă echipajul şi încărcătura lui Gribshunden s-au coborât în adâncuri, odată cu nava, acolo unde se află şi în ziua de astăzi.

Marea Baltică oferă însă un mediu unic, având o concentraţie de oxigen scăzută şi salinitate redusă, asfel că epava nu a fost distrusă şi a putut fi descoperită în urmă cu aproximativ 50 de ani. Recent, cercetătorii de la Universitatea Lund au anunţat şi o descoperire fascinantă făcută pe epavă: cadavrul unui sturion atlantic, de doi metri lungime - un peşte care în ziua de astăzi este aproape dispărut.

Cadavrul a fost descoperit într-un butoi din lemn aflat pe epavă şi se pare că ar fi putut fi un cadou pentru suedezi, pentru a-i atrage de partea sa, sau o demonstraţie de putere, dată fiind natura călătoriei lui Hans. Sturionul atlantic era căutat la acea vreme deoarece vezica sa înotătoare era folosită la producţia unui lipici şi a vopselei aurii.

Descoperirea de pe Gribshunden este unică atât dintr-un context european, cât şi unul scandinav - rareori au fost descoperite rămăşiţe atât de bine conservate la un sit arheologic subacvatic. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

tac tic
5.09.2020, 18:13:09

He-he-he! Mortaciunea aia antica de sturion de 2m descoperita de suedezi pe epava coarbiei daneze de la 1500 e nimica toata fata de morunii de 3-3,5m ce se pescuiesc astazi frecvent la gurile Deltei Dunarii, in Romania:-))) P.S.: Pentru necunoscatori, morunul este un peste din specia sturionilor:-)

-8 (12 voturi)
Modifică Setările