Un fost ofiţer naval a bătut recordul pentru cea mai adâncă scufundare în Groapa Marianelor unde a descoperit  resturi de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un explorator american a bătut recordul pentru cea mai adâncă scufundare cu un submarin şi a descoperit pe lângă creaturi oceanice şi deşeuri plastice, între care resturile unei pungi de plastic şi ambalaje.

Victor Vescovo, fost ofiţer naval, a coborât aproape 10.927 metri în cel mai adânc loc de pământ, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, depăşind astfel cu 16 metri recordul pentru cea mai adâncă scufundare - care a avut loc în 2012 şi l-a avut ca protagonist pe regizorul candian James Cameron. 

El a explorat abisurile timp de 4 ore şi a luat mai multe probe de crustacee şi sedimente, dar şi de resturi artificiale ce par a fi plastic.

Este a treia coborâre în abisurile oceanului, după cea din 1960 a echipei alcătuite din locotenentul în marină Don Walsh şi inginerul suedez Jacques Piccard pe batiscaful Trieste şi cea din 2012 a regizorului James Cameron, care s-a aflat singur la bordul unui submarin.

Don Walsh, primul dintre exploratorii zonei a fost invitat alături de echipa de expediţie.

Pe parcursul expediţiei Vescovo şi echipa sa au făcut cinci scufundări în „cele mai adânci şi aspre regiuni ale oceanului”, folosind şi sonde robotizate pentru zonele greu accesibile.

Echipa crede că a descoperit patru noi specii de crustacee similare creveţilor numite amfipode, la 7000 de metri au dat peste o echiură (spoon worm), iar la 8000 de metri peste un peşte sabie roz.

Ei au mai luat mostre de aflorimente viu colorate cel mai probabil generate de microbii de la nivelul platoului oceanic.

Oamenii de ştiinţă vor testa creaturile colectate pentru microparticule de plastic – în condiţiile în care un studiu publicat recent a semnalat că acestea se găsesc peste tot, inclusiv în organismele animale din adâncuri.

Scufundarea face parte din ceea ce iniţiatorii săi au numit  Expediţia celor Cinci Adâncuri – adică o serie de explorări în fiecare din cele cinci oceane ale lumii.

Imagine indisponibilă

FOTO DISCOVERY CHANNEL via CNN

Vescovo  este şi finanţatorul acestor expediţii fiind coproprietarul unui fond privat de investiţii, iar în ultimele 6 luni a mai făcut scufundări în Groapa Puerto Rico din Oceanul Atlantic  (la 8376 metri adâncime, la Groapa Sandwich de Sud din Oceanul Antarctic (la 7433 metri adâncime), respectiv Groapa Trench din Oceanul Indian (la 7192 de metri adâncime), urmând ca în august 2019 să înfrunte o ultima provocare: Molloy Deep din Oceanul Arctic.

   

Vehiculul submersibil de 4.6 metri lungime şi 3.7 înălţime denumit DSV Limiting Factor a fost construit de o companie cu sediul în Statele Unite Triton Submarines – fiind proiectat pentru scufundări repetate în orice regiune oceanică.

Acesta e dotat cu o cabină presurizată de două locuri, cu pereţi de  de 9 centimetri o grosime ce pot suporta o presiune de 1000 de ori mai mare decât presiunea atmosferică, echivalentul presiunii a 50 de avioane cu reacţie asupra corpului unei persoane. Totodată submarinul operează într-un întuneric beznă la temperaturi apropiate de îngheţ, ceea ce face dificilă filmarea. compania de film Atlantic Productions care s-a aflat alături de  exploratori în scopul realizării unui film documentar pentru Discovery Channel a trebuit să găsească modalităţi fiabile de a plasa camere pe submarin – care să funcţioneze la 10.000 de metri sub nivelul mării şi să fie compatibile cu camerele de pe dronele robotizate  -dar şi dispozitive care să capteze scufundările  din interiorul submarinului.

După încheierea seriei de expediţii iniţiatorii vor să predea submarinul instituţiilor de cercetare pentru utilizare în expediţii viitoare.

Explorarea abisurilor oceanice rămâne în continuare o misiune dificilă, însă se crede că aceste regiuni abundă de viaţă, existând tot mai multe dovezi că sunt rezervoare de carbon, deci mecanisme de reglare a mediului.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite