Un mic robot proiectat să efectueze intervenţii chirurgicale va fi trimis pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru testare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un mic robot numit MIRA, construit pentru a ajuta astronauţii aflaţi în misiuni, în cazul în care aceştia ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală, va fi trimis pe StaţiaSpaţială Internaţională (ISS), pentru o misiune de testare.

Ce s-ar întâmpla dacă, peste ani, un astronaut s-ar simţi rău în timpul unei misiuni spaţiale pe Marte? O călătorie pe Planeta Roşie durează aproximativ şapte luni şi peste 480 de milioane de km, potrivit NASA. Aceasta nu este o distanţă mică pentru a naviga într-o urgenţă medicală, astfel că experţii încearcă de ani de zile să rezolve această problemă, iar răspunsul ar putea fi micul robot chirurg MIRA, care va fi trimis la ISS pentru o misiune de testare în 2024, conform Euronews.

MIRA este creaţia lui Shane Farritor, profesor de inginerie la Universitatea Nebraska-Lincoln din SUA, care a cercetat tehnologia din spatele funcţionării robotului în ultimii 20 de ani. 

Munca echipei sale a captat atenţia NASA, care a acordat universităţii din Nebraska 100.000 de dolari pentru a pregăti robotul pentru testare. 

Micul robot, care cântăreşte mai puţin de un kilogram, arată, în esenţă, ca un cilindru cu două vârfuri mobile în partea inferioară, capabile să taie ţesutul uman şi să ţină obiecte (şi părţi ale corpului). 

Potrivit sursei citate, deşi poate părea că are un aspect relativ simplu, pe măsură ce astronauţii continuă să călătorească în spaţiu, într-o zi ar putea avea nevoie şi de o intervenţie chirurgicală, astfel că se caută o soluţie care să le vină în ajutor.

Potrivit creatorilor săi, MIRA poate lucra atât ca asistent al unui medic prezent fizic într-o sală de operaţie - deoarece este atât de mic încât poate fi introdus în corpul unui pacient printr-o mică incizie, permiţând medicilor să efectueze intervenţii chirurgicale abdominale într-un mod minim invaziv - dar şi ca dispozitiv care permite medicilor să efectueze intervenţii chirurgicale de la distanţă. 

Aşadar, robotul revoluţionar ar putea permite astronauţilor implicaţi în misiuni spaţiale lungi şi îndepărtate, cum ar fi cele pe Marte, să primească îngrijiri medicale în caz de urgenţe, chiar şi atunci când un chirurg nu este prezent fizic cu ei. 

La bordul ISS, MIRA va funcţiona autonom, fără îndrumarea unui medic. Dar robotul nu va fi testat încă pe oameni, limitându-se la tăierea benzilor de cauciuc întinse şi împingerea inelelor metalice de-a lungul unui fir, imitând gesturi efectuate în timpul operaţiilor reale. 

MIRA nu este încă pregătită să fie trimisă în misiuni de explorare spaţială complexe.

Potrivit Universităţii din Nebraska-Lincoln, Farritor şi echipa sa îşi vor scrie software-ul în cursul anului viitor şi vor construi robotul astfel încât să se încapă într-un dulap pentru experimente de la bordul ISS, de mărimea unui cuptor cu microunde. Robotul va fi, de asemenea, testat pentru a se asigura că este sigur de utilizat şi suficient de rezistent.

Operaţii în situaţii de urgenţă nu au mai fost efectuate până acum în spaţiu, dar vor fi cu siguranţă necesare la un moment dat, pe măsură ce oamenii încep să se aventureze din ce în ce mai mult în explorările lor spaţiale. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite