Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Un startup din China găseşte câinii pierduţi cu ajutorul recunoaşterii faciale

0
15 Jul 2019 15:31:43
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Startup-ul Megvii lucrează cu guvernul chinez la dezvoltarea de software pentru sisteme de recunoaştere facială, iar recent a luat decizia de a extinde această tehnologie şi la animale.

Noul program al startup-ului este antrenat să recunoască patrupezii în funcţie de amprenta nasului lor, care este unică, exact la fel ca amprentele degetelor oamenilor.

Folosind aplicaţia Megvii, un utilizator îşi poate înregistra câinele prin scanarea nasului acestuia cu ajutorul camerei foto a telefonului. Procesul este similar cu cel de înregistrare a unei amprente pentru deblocarea biometrică, aplicaţia cerându-i proprietarului câinelui să realizeze fotografii ale nasului acestuia din diferite unghiuri.

Megvii se laudă cu o acurateţe de 95% şi cu faptul că a reunit 15.000 de animale pierdute cu stăpânii lor cu ajutorul aplicaţiei, notează The Verge.

Recunoaşterea facială pentru animale a devenit din ce în ce mai utilizată în ultimii ani, în special în rezervaţiile naturale. În Statele Unite, o aplicaţie denumită Finding Rover foloseşte la rândul ei tehnologie de recunoaştere facială pentru localizarea pisicilor şi câinilor dispăruţi.

Compania chineză spune însă că aplicaţia sa nu se va limita doar la găsirea animalelor de companie pierdute. Datorită relaţiei deja existente între companie şi guvernul din China, aplicaţia va putea fi utilizată pentru monitorizarea stăpânilor care nu au grijă de animalele lor, aceştia putând fi amendaţi în cazul în care nu strâng după acestea sau le plimbă fără lesă în spaţii publice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii