Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Un startup vrea să construiască o piramidă pe Lună, care să conţină mostre ADN ale fiinţelor de pe Pământ

0
17 Sep 2019 17:50:25
Autor: Andrei Brînduşescu

”Construim un monument pe Lună, la care oamenii din întreaga lume se vor putea uita şi vor putea spune că văd o bucăţică din ei înşişi pe cerul nopţii” spune fondatorul companiei, inginerul Ben Haldeman.

Ideea lui Haldeman pare nebunească: LifeShip propune crearea unei piramide pe satelitul natural al Pământului, care să conţină mostre ADN de la plante, animale şi oameni de pe Pământ. Fiecare persoană care îşi doreşte ca ADN-ul său să ajungă pe Lună trebuie să plătească 99 de dolari pentru un kit special, care va fi apoi trimis în spaţiu.

Practic, Haldeman vrea să construiască o capsulă a timpului modernă, care în loc de scrisori vechi, ziare sau alte amintiri, să conţină mostre de ADN a vieţii de pe Pământ, aşa cum există în acest moment.

”Există deja bănci şi arhive de resurse genetice extraordinare pe Pământ”, a spus americanul, citat de Digital Trends. ”Omenirea vede cât de importantă este păstrarea acestor informaţii genetice pe termen lung. Ceea ce facem noi este să construim o arhivă supremă, construind-o departe de sursa originală.”

El şi-a motivat decizia de a păstra arhiva pe Lună, spunând că este îngrijorat cu ceea ce se va întâmpla cu planeta noastră în deceniile viitoare. ”Văd asta ca pe o rezervă pentru un viitor incert, şi de asemenea un cadou pentru descendenţii noştri”.

Lansarea este plănuită în 2021

În martie, primele mostre de ADN uman au ajuns pe Lună, după ce capsula israeliană Beresheet a ratat aterizarea pe suprafaţa satelitului natural, însă conţinutul ei a supravieţuit impactului. Astfel, aproximativ 30 de milioane de pagini ale unei arhive analogice şi digitale a istoriei umane, creată de Arch Mission au ajuns pe Lună, sub forma unor mici discuri din nichel.

Mai mult, naveta conţinea şi un strop de răşină epoxidică, în interiorul căruia se aflau 100 de milioane de celule, aparţinând unui număr de 25 de persoane şi multor alte organisme.

Este un început relativ promiţător pentru misiunea propusă de Haldeman. Acesta plănuieşte să lanseze kit-urile ADN luna viitoare, şi doreşte de asemenea să lanseze o strângere de fonduri pe Kickstarter. În final, lansarea ar urma să aibă loc în 2021, iar mostrele ADN vor putea să spravieţuiască milioane de ani.

Din nefericire, piramida nu intră în planurile LifeShip pentru moment, însă Haldeman promite că aceasta va fi construită la un moment dat. ”O piramidă este un simbol global, care are un înţeles în toate culturile şi perioadele istoriei umane. Cred că şi dacă reuşim să construim una mică pe Lună şi să strângem tot ADN-ul în ea, ar fi un monument demn pentru a reprezenta Pământul şi omenirea. Ar fi un simbol destul de puternic.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii