Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Un studiu dezvăluie că virusul SARS-CoV-2 a suferit o mutaţie în Spania, extinzându-se apoi în restul Europei

0
29 Oct 2020 17:51:20
Autor: Andrei Brînduşescu

Noi analize realizate de cercetătorii spanioli şi elveţieni au demonstrat că noua mutaţie a apărut întâi în Spania, ajungând ulterior şi în alte ţări europene, conform Digi24 care citează EFE şi Agerpres.

Nu este o noutate faptul că virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii, iar una dintre acestea provine din Spania, conform unui studiu realizat de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice.

Tulpina virală îşi are originea aşadar în peninsula iberică , plecând de acolo către alte ţări europene odată cu cel de-al doilea val al pandemiei. Botezată „20A.EU1”, mutaţia şi-a făcut prezenţa în 80% din probele prelevate din Spania, 90% în cele din Marea Britanie şi 30-40% în cele din Elveţia.

Din fericire, nu pare că mutaţia ar fi crescut pericolul virusului, acesta având un comportament similar ca şi până acum. Nu este nici singura mutaţie descoperită în perioada celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, conform cercetătorilor.

Aceştia spun că apariţia sa în Spania se leagă de „un eveniment super-propagator legat de prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol”. Noua tulpină nu s-a oprit în Europa, ajungând şi în alte teritorii de pe mapamond, precum Hong Kong sau Noua Zeelandă.

Comunicatul emis de Universtatea din Basel susţine şi că relaxarea restricţiilor de călătorie din vară şi faptul că Spania este o destinaţie atractivă pentru turişti au constituit factori de răspândire ai noii tulpine de SARS-CoV-2.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările