Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Un studiu recent avertizează asupra posibilităţii unui Soare neobişnuit de rece: Ne aşteaptă o nouă eră glaciară?

12
10 Feb 2018 08:11:31
Autor: Laurenţiu Sirbu
Foto: NASA Solar Dynamics Observer.
Foto: NASA Solar Dynamics Observer.

Dacă în romanul SF al scriitorului Gary Blackwood, „The Dying Sun“, populaţia Statelor Unite este nevoită să migreze în Mexic din cauza temperaturilor polare datorate răcirii soarelui, acum oamenii de ştiinţă se tem că o situaţie similară ar putea deveni realitate în viitorul apropiat.

Un studiu publicat de un grup de cercetători de la University of California San Diego susţine că până în anul 2050 Soarele va intra într-un proces de răcire, ce va afecta semnificativ viaţa pe planeta noastră. În plus, un fenomen similar - numit Maunder Minimum, a avut loc în secolul XVII, atunci când Fluviul Tamisa a îngheţat.
 
Fizicianul Dan Lubin şi echipa sa de cercetători de la California San Diego au studiat acest fenomen din trecut şi au ajuns la concluzia că ne aşteaptă un episod mult mai rău. Aceştia susţin că răcirea Soarelui va fi mult mai severă de această dată şi, în termeni ştiinţifici, va fi un „grand minimum” - o perioadă de timp în cei 11 ani ai ciclului solar atunci când activităţile solare vor fi la cel mai redus nivel.
 
Conform studiului publicat în Astrophysical Journal Letters această perioadă de grand minimum va fi cu 7% mai rece decât perioadele similare din trecut.
 
Totuşi, misiunea de a prevedea un minim sau maxim solar reprezintă o sarcină dificilă pentru oamenii de ştiinţă date fiind caracteristicile non-lineare ale activităţilor solare zilnice. În timpul unui ciclu minim, deşi ciclurile solare încă au loc, intensitatea acestora este foarte redusă, iar în perioada unui ciclu maxim, exploziile solare aruncă în spaţiu nori de miliarde de tone de gaz electrificat. Aceste două extreme pot cauza schimbări climatice semnificative la nivel regional şi chiar global.
 
Dacă vă întrebaţi care vor fi efectele asupra Terrei ale unei noi perioade de grand minimum, profesorul Lubin susţine că o asemenea răcire va afecta iniţial stratul de ozon stratosferic, fapt ce va afecta la rândul său curenţii de aer şi vremea caracteristică. În plus, acesta a avertizat că nu toate regiunile vor resimţi o scădere a temperaturilor, ci o creştere semnificativă a acestora.
 
Un studiu similar, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Northumbria din Marea Britanie, susţine că o mini eră glaciară va începe în jurul anului 2021, şi unul din efectele acesteia va fi acela de a reduce efectele încălzirii globale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

alin ionescu
10.02.2018, 12:30:31

Să vezi atunci ce bun se va dovedi gardul ridicat de Ştumpf la graniţa cu Mexicul... dar asta ca să-i ţine departe pe americani! În altă ordine de idei, ar fi cazul atunci să se lase mai moale discursul cu ''încălzirea globală, şi să facem mai mult foc, să avem căldură când vine ''ice age'' ;))))

-2 (4 voturi)
Radu Mircea
10.02.2018, 14:06:41

# alin ionescu Sa-i vezi pe americani cu pikamerul in mina cum dau gauri in zidu' lu' Donald ... hi hi hi hi ...

-3 (3 voturi)
radu bradeanu
10.02.2018, 14:08:04

O altă vrăjeală ieftină tabloidă cu rolul de a mai calma lumea vis-a-vis de încălzirea tot mai accentuată a planetei din cauza poluării.

+1 (3 voturi)
Galeriu Crestinu
10.02.2018, 16:43:05

Incalzirea pamantului poate fi atribuita efectului de sera in paralel cu scaderea puterii de radiatie a soarelui care odata tot se va stinge din lipsa de combustibil....

-1 (1 vot)
enache mihai
10.02.2018, 18:40:04

acu’ ne ‘ncalzim acu ne racim acu’ ne ‘mbolnavim aku ne kkm. Stirile astea alarmante mai mult rau fac decat bine, singurii care castiga sunt cei care le publica iar aici nu ma refer neaparat la Adevarul ci in general.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările