Urmează goana după propria Inteligenţă Artificială

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În America a fost goana după aur. În Vestul Sălbatic a fost goana după pământ. În România a fost goana după scheme Ponzi (Caritas & Co). În Olanda a fost goana după bulbi de lalele. Peste câţiva zeci de ani va fi goana pentru un loc în rachetele lui Elon Musk.

Poate peste câţiva ani o să auziţi pe plajă: "Nu daţi banii pe prostii, luaţi creier la copii."

Întotdeauna viaţa pe planetă noastră, de la euglena verde, viruşi şi buruieni până la Homo Sapiens, a încercat să îşi maximizeze şansele la supravieţuire, ocupând la maxim şi cât mai rapid resursele noi descoperite. Este o caracteristică care ne-a asigurat evoluţia de la generaţie la generaţie.

Goana după resurse noi a fost şi este unul dintre dezideratele vieţii. Pentru orice specie biologică sau tehnologică.

Una dintre aceste resurse va fi Inteligenţa Artificială

În acest moment, atingerea Inteligenţei Artificiale reale, în plenitudinea definiţiei ei, va reprezenta pentru omenire cel mai important moment, din totdeauna. Nimic nu se va compara cu asta. Nu se va compara ca importanţă nici cu inventarea roţii, a focului, a agriculturii şi nici cu descoperirea fierului.

Este doar o chestiune de câţiva ani până când acel moment, al singularităţii prin AI, va fi atins. Şi din acel moment, lumea, aşa cum o ştim noi, nu va mai exista.

Foarte probabil, într-o prima fază, tehnologiile AI vor fi disponibile doar câtorva entităţi (companii şi state), precum celor care le-au creat. Deja, în majoritatea corporaţiilor mari de planetă AI-ul este un subiect la modă. 

Ulterior, probabil se va purcede la o democratizare a accesului la AI. Toţi oamenii vor simţi cum plusvaloarea pe care o produc este pusă în pericol de creşterea explozivă  a eficienţei tehnologice într-o progresie geometrică incredibilă. Asta se va traduce prin joburi pierdute, miliarde de viitoruri personale puse sub semnul întrebării. Oamenii se vor panica. De obicei ne panicăm când nu ştim ce va urma.

Cred că una dintre cele mai aprige goane ale omenirii va începe atunci. Goana să deţii propria bucăţică de AI. Să te ajute să exişti. Să te ajute să gândeşti, să fii mai deştept. Să te ajute să faci investiţii. Să faci aplicaţii. Să te aperi împotriva atacurilor cibernetice extrem de complexe. Să îţi faci propria firma competitivă (apropo, se estimează că majoritatea companiilor medii şi mari din America în următorii 5 ani vor folosi tehnologii de AI şi machine learning, iar cine nu va deveni competitiv pe acest domeniu foarte probabil că va dispare). Să găseşti leacul la o boală incurabilă. Să găseşti o nouă formă de propulsie în spaţiu. Să găseşti o modalitate să transferi conştiinţele oamenilor pe suport tehnologic, pentru a le asigura nemurirea. Să te ajute sa îţi găseşti un partener.

O entitate tehnologică AI poate să avanseze milioane de ani în câteva secunde de procesare intensă.

Propria augmentare, propria componentă de Inteligenţă Artificială, deşi o investiţie semnificativă, îţi va da o şansă nouă într-o lume inimaginabil de competitivă.

Nimeni nu ştie cum va arată lumea când singularitatea (prin AI) va deveni realitate. Şi asta într-o lume cu 10 miliarde de fiinţe biologice plăpânde, cu interese divergente şi cu guri de hrănit, orgolii şi vanităţi de bandajat, într-o lume în care automatizarea va pune pe butuci 90% din toate meseriile pe care le vedem azi în jurul nostru.

Cum va arată lumea celor 10 miliarde de oameni care vor avea în medie un IQ de 130-150 puncte (cu tot cu augmentări tehnologice)? Şi cum va arată în comparaţie cu unităţi AI care vor avea IQ de 100x mai mare decât cel mai genial pământean biologic neaugmentat?

Sunt multe scenarii, de la negative, gen Terminator, Matrix, până la pozitive, gen Star Trek.

Oare o entitate artificială, conştientă, cu IQ de 100x mai mare decât noi, se va lasă condusă de către un biet om? Făcând o analogie, este ca şi când un om ar fi condus de un şoricel. Cât de înţelegătoare va fi unitatea AI, cât de bună la suflet sau cât de răzbunătoare?

Noi oamenii târâim după noi un bagaj genetic, care prin adaptare în milioane de ani, ne-a adus la forma actuală. Ca noi să evoluăm, atât fizic cât şi mental, prin mijloace naturale, trebuie să treacă alte milioane de ani. Orice entitate biologică este tributară evoluţiei prin noi generaţii. O entitate tehnologică AI poate să avanseze milioane de ani în câteva secunde de procesare intensă. Poate să îşi îmbunătăţească structura. Poate să îşi facă noi rutine de gândire. Poate să inventeze un medicament nou într-o secundă. Este vorba de găsirea de soluţii la probleme complexe.

Dacă vom putea să ne integrăm aceste noi abilităţi la natura noastră biologică, să ne extindem memoriile, să putem să procesăm informaţia mult mai rapid şi să ne îmbunătăţim secvenţial mult mai rapid, atunci AI va juca un rol primordial în evoluţia noastră că specie. Dacă nu vom putea să ne integrăm cu el, atunci eu personal sunt sceptic la şansele omenirii pe termen lung.

Goana după Inteligenţă Artificială va accelera şi mai tare schimbarea radicală a societăţii noastre omeneşti. Sper că per total în bine.

Închei cu două întrebări.

Tu cât ai fi dispus să plăteşti ca să îţi creşti IQ-ul cu 1000 de puncte prin augmentare tehnologică (un implant de cip în cap)?

Şi ce şansă competiţională crezi tu că ai comparativ cu cineva care deja a făcut acest pas?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite