Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Vacanţele se apropie de sfârşit: Hawaii se dizolvă din interior

0
23 Dec 2012 12:04:47
Autor: Vlad Andriescu
Vulcanii continuă să fie activi în Hawaii, dar insula se dizolvă prin interior FOTO Reuters
Vulcanii continuă să fie activi în Hawaii, dar insula se dizolvă prin interior FOTO Reuters

O cercetare nouă arată că insulele hawaiene se deteriorează mult mai rapid decât se ştia până acum, nu numai din cauza eroziunii solului, dar şi din cauza apei subterane care dizolvă insula pe interior.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca munţii din Oahu să ajungă la acelaşi nivel cu marea în viitor pentru că apa subterană dizolvă roca din care sunt făcute insulele hawaiene.

„Toate insulele sunt făcute dintr-o singură rocă. Rata de uzură este variabilă, deoarece precipitaţiile variază şi ele, deci avem parte de un laborator natural extraordinar“, a declarat Steve Nelson, de la Universtatea Brigham Young.

Efectul asupra insulei Oahu se va înteţi în următorii 1,5 milioane de ani. În cele din urmă, efectul apei subterane va avea câştig de cauză şi insula se va transforma într-una plată.

De asemenea, pe viitor insula este dependentă şi de mişcările plăcilor tectonice, deoarece Oahu este mutată spre nord-vest în mod constant, în timp ce munţii sunt împinşi în sus. Astfel, avem de-a face cu un conflict între plăcile tectonice şi eroziune, care limitează efectele apei subterane asupra munţilor.

În plus, pe viitor, activitatea vulcanică nu se va mai deplasa. Plăcile tectonice se mută în nord-vest, spre Oceanul Pacific, iar punctul vulcanic rămâne staţionar, creându-se noi vulcani. 

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările