VIDEO 44 de ani de la cel mai mare pas al umanităţii: Apollo 11 pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neil Armstrong pe Lună. Astronautul american nu s-a putut deplasa la mai mult de 60 de metri de capsula Eagle FOTO NASA
Neil Armstrong pe Lună. Astronautul american nu s-a putut deplasa la mai mult de 60 de metri de capsula Eagle FOTO NASA

Acum 44 de ani, la ora 4.56 dimineaţa, pe 21 iulie, Neil Armstrong devenea primul om care călca pe suprafaţa Lunii. Aselenizarea a provocat multe semne de întrebare de-a lungul timpului, iar teoriile conspiraţiei au apărut cu rapiditate.

Apollo 11 a ajuns pe orbita Lunii pe 20 iulie 1969, la ora 22.18, ora României, cu Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins la bord.

Apollo 11 a fost lansată de la Kennedy Space Center cu ajutorul unei rachete Saturn V pe 16 iulie. A intrat pe orbită 12 minute mai târziu, iar după o revoluţie şi jumătate, motoarele suplimentare au propulsat capsula spre Lună.

Echipajul s-a pregătit cu atenţie pentru aselenizare. Apollo 11 a orbitat Luna de 30 de ori şi a studiat Marea Liniştii (Mare Tranquillitatis), locul unde a aselenizat Apollo 11. Locul a fost ales pentru era plat şi nu punea probleme echipajului. Pe Lună a ajuns doar modulul lunar Eagle, Michael Collins fiind cel care a stat la bordul Columbia, "nava mamă" în acel moment.

Pe suprafaţa Lunii...

Coborârea lui Armstrong din interiorul modulului lunar Eagle pe suprafaţa Lunii a fost unul dintre cele mai cunoscute evenimente televizate din istorie, o planetă întreagă admirând coborârea americanului de pe 21 iulie. 600 de milioane de oameni au stat în faţa televizoarelor pentru a admira acest moment, considerat esenţial de americani în Războiul Rece cu Uniunea Sovietică.

image

Ajuns pe Lună, Neil Armstrong a spus cuvintele care sunt acum atât de cunoscute de oricine: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind" (Un pas mic pentru un om, un salt uriaş pentru umanitate). Buzz Aldrin a descris Luna ca "o magnifică dezolare".

Aldrin şi Armstrong au colectat probe, au încercat să vadă cum poţi merge în lipsa gravitaţiei şi au descoperit trei noi minerale, care au fost numite după numele astronauţilor din această misiune. Ei au adus înapoi pe Terra 22 de kilograme de materiale de pe suprafaţa lunară.

Întoarcerea acasă

După şapte ore de somn, turnul de control din Houston i-a trezit pe astronauţi şi a început procedura de întoarcere acasă. Pe 23-24 iulie astronauţii s-au întors pe Pământ, amerizând în Oceanul Pacific, lângă Insula Wake, la 24 de kilometri de nava care i-a recuperat, USS Hornet.

Înregistrarea completă a acelui moment istoric poate fi ascultată pe site-ul The First Men on the Moon, premiat la Webby Awards. Este o călătorie fascinantă pe care v-o recomandăm.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite