Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO 44 de ani de la cel mai mare pas al umanităţii: Apollo 11 pe Lună

5
21 Jul 2013 10:47:40
Autor: Vlad Andriescu
Neil Armstrong pe Lună. Astronautul american nu s-a putut deplasa la mai mult de 60 de metri de capsula Eagle FOTO NASA
Neil Armstrong pe Lună. Astronautul american nu s-a putut deplasa la mai mult de 60 de metri de capsula Eagle FOTO NASA

Acum 44 de ani, la ora 4.56 dimineaţa, pe 21 iulie, Neil Armstrong devenea primul om care călca pe suprafaţa Lunii. Aselenizarea a provocat multe semne de întrebare de-a lungul timpului, iar teoriile conspiraţiei au apărut cu rapiditate.

Apollo 11 a ajuns pe orbita Lunii pe 20 iulie 1969, la ora 22.18, ora României, cu Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins la bord.

Apollo 11 a fost lansată de la Kennedy Space Center cu ajutorul unei rachete Saturn V pe 16 iulie. A intrat pe orbită 12 minute mai târziu, iar după o revoluţie şi jumătate, motoarele suplimentare au propulsat capsula spre Lună.

Echipajul s-a pregătit cu atenţie pentru aselenizare. Apollo 11 a orbitat Luna de 30 de ori şi a studiat Marea Liniştii (Mare Tranquillitatis), locul unde a aselenizat Apollo 11. Locul a fost ales pentru era plat şi nu punea probleme echipajului. Pe Lună a ajuns doar modulul lunar Eagle, Michael Collins fiind cel care a stat la bordul Columbia, "nava mamă" în acel moment.

Pe suprafaţa Lunii...

Coborârea lui Armstrong din interiorul modulului lunar Eagle pe suprafaţa Lunii a fost unul dintre cele mai cunoscute evenimente televizate din istorie, o planetă întreagă admirând coborârea americanului de pe 21 iulie. 600 de milioane de oameni au stat în faţa televizoarelor pentru a admira acest moment, considerat esenţial de americani în Războiul Rece cu Uniunea Sovietică.

Ajuns pe Lună, Neil Armstrong a spus cuvintele care sunt acum atât de cunoscute de oricine: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind" (Un pas mic pentru un om, un salt uriaş pentru umanitate). Buzz Aldrin a descris Luna ca "o magnifică dezolare".

Aldrin şi Armstrong au colectat probe, au încercat să vadă cum poţi merge în lipsa gravitaţiei şi au descoperit trei noi minerale, care au fost numite după numele astronauţilor din această misiune. Ei au adus înapoi pe Terra 22 de kilograme de materiale de pe suprafaţa lunară.

Întoarcerea acasă

După şapte ore de somn, turnul de control din Houston i-a trezit pe astronauţi şi a început procedura de întoarcere acasă. Pe 23-24 iulie astronauţii s-au întors pe Pământ, amerizând în Oceanul Pacific, lângă Insula Wake, la 24 de kilometri de nava care i-a recuperat, USS Hornet.

Înregistrarea completă a acelui moment istoric poate fi ascultată pe site-ul The First Men on the Moon, premiat la Webby Awards. Este o călătorie fascinantă pe care v-o recomandăm.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Silviu Vasile Dumitrescu
21.07.2013, 12:52:24

"The Show must go on..." Legenda continuă. Şi este întreţinută asiduu de o puternică maşinărie de propagandă. Nimeni niciodată nu a pus piciorul pe Lună. Armstrong însuşi, în toate interviurile, seminariile, conferinţele pe care le-a susţinut de-a lugul deceniilor în toată lumea, nu spus vreodată „am pus piciorul pe Lună”, „am aselenizat, am fost acolo...”. Şi atunci când a fost întrebat direct, explicit şi specific despre aselenizare, Armstrong a declinat răspunsul, a evitat, a divagat... Veţi crede că sunt un idiot care spune copiilor că nu există Moş Crăciun. Nu. Această reacţie face parte dintro concepţie mai vastă, în care unul dintre principii este să ne eliberăm de mistificări şi legende. Trăind in fals, nu putem spera la altceva decât un viitor fals. Iar „aselenizarea” Apollo 11 a fost o farsă cum ar fi azi camera ascunsă. Turnată în Area 51...

-2 (4 voturi)
Ion Popp
21.07.2013, 15:51:03

Aselenizarea a fost transmisa in direct in foate multe tari, inclusiv in Romania. Domnule Dumitrescu, incercati sa ganditi si dumneavostra, toata misiunea a fost urmarita de catre multe centre de observare de pe Terra, inclusiv din URSS, China, Franta si multe altele. Apollo XI a fost urmarita atat vizual cat si radar de catre URSS, semnalele radio au fost interceptate si localizate cu extrem de mare atentie de catre sovietici si de alte state nu tocmai amice cu SUA, au fost urmatite cu tehnica militara de varf, nu de catre niste radioamatori. Daca ar fi exitat cea mai mica neconcordanta, cel mai mic dubiu, ar fi urlat toata planeta ATUNCI. Rusii au urmarit, au constatat si au confirmat fara nici un entuziasm, dar au confirmat. Mostre de roci selenare au fost distribuite multor laboratoare de pe toata planeta. Daca cercetatorii ar fi avut cel mai mic dubiu, ar fi spus-o de mult. Incetati cu bramburelile astea fara noima, va faceti de tot rasul. PS. In articol se scrie ca a ajuns pe Selena si Michael Collins. Este o eroare, el a ramas pe nava ce a orbitat Luna in timpul misiunii. De fapt, la toate misiunile pe luna, unul dintre cei trei astronauti ramanea pe orbita, doar doi aselenizau.

+3 (3 voturi)
Vlad Andriescu
21.07.2013, 16:18:56

O eroare de exprimare. Am corectat. Vă mulţumesc, domnule popp nelu.

+1 (1 vot)
Silviu Vasile Dumitrescu
21.07.2013, 16:19:59

Prostii. Niciun om nu a coborât vreodată pe Lună. Şi este puţin probabil că va coborî prea curând... La misiunea Apollo 11, a coborât întradevăr modulul lunar - dar fără niciun astronaut la bord! - a colectat nişte roci, a revenit la staţie şi s-au întors. Asta normal că a fost „interceptat” de sovietici. Dar ceea ce vedea o „lume întreagă” la televizor rula de fapt din studio, fiind turnat cu ceva timp înainte, în Area 51, o bază ultrasecretă a Pentagonului. A fost vânturat subiectul ăsta prin presă, mă refer chiar şi la cea românească, ani şi ani de zile, s-au găsit acum cei de la Adevărul să-l recicleze de la ghena de gunoi Sunt bine şi prea bine cunoscute gafele majore din montajul difuzat atunci pe posturi, menţionez succint: - steagul american flutură ferm dar pe Lună nu există atmosferă, nu există vânt; - în niciun cadru din nicio poziţie, nicăieri la orizont nu se văd stele; - direcţia umbrelor nu corespunde sub nicio formă cu aliniamentul Soarelui şi al obiectelor, ba în unele cadre sunt obiecte care lasă şi câte două umbre diferite, fără ca astronauţii să fi avut nicio sursă de iluminat artificial, iar camerele folosite acolo nu aveau flash-uri, bliţuri; - a fost bine ştiut, că doar reieşea şi din „interceptări”, că modulul a aselenizat întrun crater imens, însă în filmări nu se vedea niciun crater ci doar un deşert plat cu nişte munţi întro parte; - sunt cadre în care dintrun unghi de filmare se vede modulul, dar imediat după aceea din alt unghi de filmare nu mai era modul în poziţia şi pe direcţia respectivă...; - ar mai fi că în unele capturi făcute de amatori după înregistrările transmise se vede în vizorul unui astronaut reflexia unei camere independente de filmat asemeni unui studio improvizat de cinematografie; - iar peste toate astea, ar mai fi şi faptul că toate dovezile au fost distruse, anume toate rolele de filmat de atunci au fost trimise la topit de îndată ce tehnica investigaţiilor digitale avansase suficient de mult încât să dovedească falsul, iar explicaţia oficială a NASA a fost că nu se mai „justifica” conservarea lor în continuare, ori acolo era vorba de ceva epocal. Nici n-am menţionat de centura de radiaţii Van Hallen care ucide orice fiinţă vie care ar ieşi în afara staţiei pe orbita Lunii, cel puţin cu echipamentul de atunci, pentru că asta rămâne un subiect controversat.

-3 (3 voturi)
radu bradeanu
22.07.2013, 15:59:34

bla,bla,bla,bla,bla,domnule Silviu sunteti efectv pierdut in timp,nu aveti logica iar argumentele in raport cu realitatea sunt zero.Daca e sa ne luam dupa oameni „„inteligenti„ ca dvs. omenirea nu dispune nici de avioane,sateliti,masini etc,toate reprezentand propaganda, treziti-va .

+1 (1 vot)
Modifică Setările