Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cu asteroidul în sac: cum plănuieşte NASA să captureze o bucată imensă de rocă spaţială

0
26 Aug 2013 13:40:15
Autor: Octavian Palade
Asteroidul va fi prins într-un sac de dimensiuni mari FOTO NASA
Asteroidul va fi prins într-un sac de dimensiuni mari FOTO NASA

Agenţia spaţială americana NASA prezintă, într-un clip video publicat pe site-ul oficial, cum are de gând să captureze un asteroid şi să-l aducă în apropierea lunii, potrivit UniverseToday.com.

Planul NASA presupune capturarea unui asteroid din apropierea Pământului şi aducerea lui într-un punct din orbita Lunii.

Pentru început, asteroidul trebuie să aibe dimensiuni cuprinse între 7 şi 10 metri în diametru. 

După ce se va ajunge în apropierea lui, acesta va fi analizat de echipamentele de la bordul sondei, iar apoi va fi „capturat” cu ajutorul unui sac cu dimensiunile de 10x15 metri şi va începe călătoria sa către Lună.

Agenţia spaţială are de gând să trimită în spaţiu o navă specială, denumită Orion.

 Aceasta va avea la bord doi astronauţi şi va călători, timp de nouă zile, cu ajutorul unei rachete de dimensiuni mari. Orion va intra în orbita Lunii pentru a prinde şi mai multă viteză şi, odată ajunsă la asteroidul cu pricina, se va prinde de el.

Apoi, astronauţii vor părăsi nava şi se vor deplasa pe sacul de mari dimensiuni pentru a preleva mostre de pe roca spaţială imensă. Pentru a spori siguranţa cosmonauţilor,  sacul va fi dotat cu multe inele, decare aceştia se vor putea agăţa. Procesul va fi repetat timp de aproximativ şase zile.

În cele din urmă, nava se va desprinde de asteroid, iar astronauţii vor ajunge înapoi pe Terra în aproximativ 10 zile, iar capsula lor va ateriza în ocean.

Misiunea de capturare a asteroidului a fost aprobată şi inclusă în bugetul pentru 2014. Durata misiunii va fi cuprinsă între 6 şi 15 ani, iar costurile se vor ridica la aproximativ 2,6 miliarde de dolari. Lansarea ar putea avea loc în 2020.

Te aşteptăm pe Facebook, pe pagina „Tech Adevărul“. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările