Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cercetătorii au soluţia contra cheagurilor de sânge din creier, robotul chirurg cu ace ghidate de la distanţă

0
19 Aug 2013 08:25:26
Autor: Răzvan Băltăreţu
Cu noul dispozitiv, medicii pot aborda altfel problema cheagurilor de sânge. FOTO Captură/YouTube
Cu noul dispozitiv, medicii pot aborda altfel problema cheagurilor de sânge. FOTO Captură/YouTube

Cheagurile de sânge din creier sunt o problemă serioasă şi medicina încearcă de câteva decenii să-i găsească o rezolvare cât mai bună. Până acum, doar operaţia clasică a fost răspunsul, dar acest lucru s-ar putea schimba odată cu crearea unui robot care identifică şi înlătură precis un cheag.

Problema cheagurilor de sânge din creier i-a făcut pe cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt să gândească şi creeze un robot special care ar putea înlătura cheagurilor, dar cu impact minim asupra integrităţii creierului, notează Mashable. Robotul se caracterizează mai ales printr-un set de ace pe care chirurgii le pot controla de la distanţă.

Aceste ace pot evita anumite zone şi pot ajunge mai uşor în locuri în care chirurgii nu ar avea acces decât prin operaţii periculoase. Robotul este ghidat de un chirurg şi pătrunde în creier printr-o mică incizie. Apoi, folosind scanarea tomografică, acele sunt conduse spre sursa problemei. În momentul în care acul ajunge la cheag, este pornită o pompă care începe să aspire.

Până acum, cercetătorii au testat echipamentul pe manechine create din gel balistic (vezi foto) şi au înlăturat până la 92% din sângele de test. „Partea mai dificilă a operaţiunii vine după ce ai înlăturat o cantitate însemnată de sânge. Presiunea externă poate acţiona asupra zonei şi atunci nu mai vezi perimetrul pe care îl aveai de acoperit“, a afirmat Robert Webster, unul dintre cercetători.

Cheagurile de sânge pot afecta unul din doi oameni şi pot produce daune cerebrale şi chiar cauza moartea. 40% din cei afectaţi mor în decurs de o lună. Cercetătorii speră acum să reducă mortalitatea la 0 şi pe viitor să folosească sisteme de monitorizare pe bază de unde ultrasonice pentru a îndepărta cât mai mult din fiecare cheag.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările