VIDEO Compania Copenhagen Orbitals din Danemarca plănuieşte să ajungă în spaţiu cu o rachetă „de casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zborul rachetei HEAT-1x de pe o platformă marină. FOTO Copenhagen Orbitals
Zborul rachetei HEAT-1x de pe o platformă marină. FOTO Copenhagen Orbitals

În Danemarca, o echipă de câţiva specialişti plănuieşte să plece în spaţiu cu racheta la care lucrează în prezent. Aceştia au pornit la drum în urmă cu cinci ani, au făcut rost de bani prin strângere de fonduri şi deja au efectuat câteva teste reuşite, şi unele mai puţin reuşite.

Compania Copenhagen Orbitals a fost fondată în 2008 de doi ingineri cu valenţe de antreprenori. Kristian von Bengsten şi Peter Madsen au reuşit să adune, în aceşti ani, o echipă de aproape 30 de specialişti pentru a-şi construi linia de navete spaţiale care să-i ducă în spaţiu, notează „Vice“. Zborul real este plănuit să se desfăşoare peste câţiva ani, iar dacă lucrurile merg după cum sunt plănuite, Danemarca ar fi a patra ţară din lume care trimite, pe cont propriu, oameni în spaţiu. 

Proiectul este cu atât mai interesant cu cât echipa Orbitals nu are la dispoziţie un buget de milioane sau miliarde de dolari, ci îşi prelungeşte proiectul prin strângere de fonduri pe SpaceX, Virgin Galactic sau Bigelow sunt în grafic pentru turismul spaţial privat, dar fac acest lucru cu bugete semnificativ mai mari.

Madsen şi von Bengsten au înregistrat şi câteva succesuri însemnate. HEAT-1x, care funcţionează cu combustibil solid şi lichid, este prima rachetă „amatoare“ care a zburat cu un manechin de teste la bord. Este, de asemenea, şi prima de buget redus care să decoleze de pe o platformă instalată pe mare. Odată cu aceasta, Copenhagen Orbitals a primit şi confirmarea că sistemele pe care le-a dezvoltat pot face faţă cerinţelor. 

Dat fiind faptul că echipa nu are cele mai mari fonduri la dispoziţie, membrii acesteia au fost nevoiţi şi să improvizeze uneori. Nu şi-au permis să construiască sau să închirieze o centrifugă pentru a-şi testa indicatorii pentru forţa gravitaţională, astfel că s-au dus la bâlci, s-au urcat într-un carusel şi au reuşit să-şi realizeze testul. Indicatorii sunt importanţi, deorece marchează intensitatea forţei gravitaţionale şi de acest aspect trebuie ţinut cont în cazul unei lansări cu echipaj uman.

Scopul meu principal şi constant este să menţin totul la o calitate scăzută. Dacă munca este extra bună, consumă extra timp şi costa extra mult. Peter Madsen

Cofondatorul Madsen este şi omul care va efectua un zbor sub-orbital, dar data acestuia încă nu a fost precizată. Până atunci, strângerea de fonduri continuă şi credinţa că şi companiile mici, echipele reduse de specialişti, pot trimite oameni în spaţiu şi la costuri reduse. Însă există şi temeri, a lui Kristian von Bengsten este că dacă termină acest proiect, nu va mai avea ce face. 

Anul 2012 şi progresul CO este marcat într-un Timeline de pe „Wired“, site pe care scrie şi Madsen.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite