VIDEO Criză gravă de albine în Europa. Marea Britanie şi Moldova, afectate cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai mult de jumătate dintre ţările europene există o criză. Criză de albine. Din cauza aceasta, recoltele nu mai pot fi polenizate.

Cercetătorii cred că recoltele vor fi afectate în mod semnificativ de criza de albine. Odată cu creşterea consumului de biocombustibil, există o nevoie foarte mare pentru polenizare.

Potrivit BBC, numărul de albine din Marea Britanie şi din întreaga Europă e în declin în ultimii ani, din cauza pesticidelor, dar şi altor motive. În Europa, numărul de colonii de albine a crescut cu 7% între 2005 şi 2010, dar recoltele de rapiţă, floarea soarelui şi soia au crescut cu 30%, astfel că există un raport negativ privind capacitatea de polenizare.

Munca de polenizare nu mai este făcută de albine acum, ci de bondari, albine solitare şi alte feluri de insecte. Cea mai mare problemă sunt în două ţări total diferite, Marea Britanie şi Moldova. Dacă agricultura s-ar baza numai pe albine, ar fi o mare problemă în privinţa calităţii recoltei.

"Suntem în faţa unei catastrofe dacă nu acţionăm acum. Insectele sălbatice care polenizează au nevoie de protecţie. Ele sunt eroii anonimi ai zonei rurale, care asigură o legătură între lanţul alimentar al oamenilor şi recoltă. Munca lor gratuită ar costa fermierii britanici 1,8 miliarde de lire sterline, dacă ar trebui înlocuită artificial", a declarat profesorul Simon Potts de la Universitatea din Reading, autorul studiului.

Uniunea Europeană a introdus un moratoriu  privind protecţia albinelor, dar în acelaşi timp există o directivă prin care până în 2020, 10% din combustibili trebuie să vină din surse regenerabile. Profesorul Potts consideră că există o discontinuitate europeană privind raportul dintre numărul albinelor şi agricultura extensivă, pentru asigurarea producţiei de combustibili.

De ce dispar albinele?

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite