VIDEO Dronă de 140.000 de dolari de la români: zboară în stratosferă şi are autonomie de 20 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona poate ajunge în stratosferă
Drona poate ajunge în stratosferă

Revoluționara drona AirStrato intră pe piață ca o aeronavă cu un plafon de 18.000 m, dimensiunile unei drone militare Predator și prețul unui autovehicul scump.

AirStrato poate fi controlat din orice punct al planetei prin satelit sau reţeaua GSM, poate să decoleze şi să aterizeze aproape oriunde. Drona a fost testată pentru prima oară anul acesta.

Acest lucru permite companiilor, instituţiilor de cercetare şi chiar persoanelor fizice să beneficieze de un robot aerian de înaltă performanţă la un preţ accesibil.

Când ARCA a decis să creeze această aeronavă, a avut un singur obiectiv: să creeze o unealtă care să extindă capabilităţile omului de a explora şi de a descoperi.

AirStrato Explorer

AirStrato Explorer, cu un preţ de pornire de la 140.000 dolari, este un robot conceput să îndeplinească cele mai exigente cerinţe ale unui vehicul aerian fără pilot.

Un plafon de zbor de 18.000 m, 20 de ore autonomie şi capabilitatea de a fi controlat prin satelit sau reţeaua GSM, sunt performanţe mult peste ce pot oferi alte aeronave civile fără pilot la acest preţ.

Explorer are o masa la decolare de 230 kg, anvergura de 16m, lungimea de 7 m, o viteză maxima de 170 km/h şi o sarcină utilă de 45 kg.

airstrato drona arca

AirStrato Pioneer

Air Strato Pioneer, cu un preţ de pornire începând cu 80.000 dolari este o versiune puţin mai mică decât Explorer, concepută să execute zboruri la altitudini mai mici.

Un plafon de zbor de 8000m, control prin satelit (cu dispozitiv opţional de comunicaţie prin satelit) şi 12 ore autonomie fac din Pioneer un robot aerian foarte competitiv.

Pioneer are o masă la decolare de 220 kg, anvergura de 12 m, lungimea de 7m, o viteză maximă de 120 km/h şi o sarcină utilă de 45 kg.

Caracteristici comune

Aeronavele Explorer sunt construite din materiale compozite, sunt echipate cu motoare electrice, fiind alimentate de baterii şi panouri solare. Sunt de asemenea echipate cu paraşute de recuperare.

Aeronavele decolează cu ajutorul Accelerator-ului, o catapultă acţionată pneumatic care permite decolarea în mai puţin de o secundă.

AirStrato este echipat cu stabilizare inerţială a zborului si pilot automat programabil. Senzorii de la bord asigură navigaţia şi transmit situaţia echipamentelor interne catre computerele de bord.

Datele sunt apoi transmise la staţia de sol (Interface). Sistemul ADS-B face aeronava AirStrato deja capabilă să opereze in infrastructura US NextGeneration Air Transportation System. Conexiunea prin internet este asigurată de reţelele locale GSM şi reţeaua de sateliţi.

Toate transmisiunile intre avion şi pilot folosesc Transport Layer Security şi sunt criptate cu standardul AES 256, care este cel mai bun sistem de criptare pentru aplicaţii civile.

Aplicaţii

Aplicaţiile pentru AirStrato Explorer şi Pioneer includ: protecţia graniţelor, atât pe uscat cât şi pe mare, monitorizarea şi managementul dezastrelor, monitorizarea zonelor contaminate, explorarea zonelor îndepărtate, precum zonele arctice, munţi, păduri, deşert, oceane, misiuni de salvare, misiuni militare de cercetare, monitorizarea reţelelor de gaze şi electricitate, comunicaţii, experimente ştiinţifice stratosferice, control maritim, cinema şi televiziune, acoperire internet in zone izolate sau pur şi simplu zbor pentru pasionaţi.

AirStrato release video from ARCA on Vimeo.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite