VIDEO Impactul unui meteorit cu Luna a provocat cea mai luminoasă explozie de până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O rocă spaţială de doar 0,4 metri a declanşat o forţă asemănătoare unei explozii a unei bombe de cinci tone de TNT FOTO Captură YouTube
O rocă spaţială de doar 0,4 metri a declanşat o forţă asemănătoare unei explozii a unei bombe de cinci tone de TNT FOTO Captură YouTube

Suprafaţa Lunii s-a ales cu o nouă gaură, în urma impactului cu un meteorit, care a avut ca efect cea mai mare explozie pe care oamenii de ştiinţă au văzut-o până în prezent, informează „Huffington Post”.

Meteoritul s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii pe data de 17 martie, cu o viteză de peste 90.000 de kilometri pe oră, ducând la formarea unui crater cu diametrul de 20 de metri. Impactul a provocat o explozie de lumină atât de strălucitoare, încât oricine privea Luna în momentul respectiv putea să o vadă cu ochiul liber, spun cercetătorii de la NASA.

„Pe 17 martie 2013, un obiect de mărimea unui mic bolovan a lovit suprafaţa Lunii, în Mare Imbrium ( „Marea de curenţi” sau „Marea Ploilor”, unul dintre cele mai mari cratere din Sistemul Solar n.r.). A explodat într-o undă de lumină de aproximativ zece ori mai luminoasă decât orice altceva am văzut până acum, a declarat Bill Cooke de la „Meteoroid Environment Office” din cadrul NASA.

Forţa impactului, asemănătoare unei explozii cu TNT

Astronomii NASA monitorizează Luna de opt ani de zile pentru a observa eventuale impacturi cu meteoriţi. Până acum, explozia din 17 martie pare să fie cea mai puternică dintre toate. Oamenii de ştiinţă nu au văzut însă momentul coliziunii în timp real, ci a fost depistat în filmări de către Ron Suggs, analist la Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama. „Mi-a sărit în ochi, atât a fost atât de luminos”, a spus uimit Ron Suggs.

Oamenii de ştiinţă au calculat că dimensiunea pietrei care a lovit Luna avea în jur de 0,3 – 0,4 metri şi o greutate de 40 de kilograme. Explozia pe care această mică rocă din spaţiu a creat-o a fost o forţă asemănătoare cu explozia unei bombe de cinci tone de TNT, au completat cercetătorii NASA.

Atunci când au privit înregistrările din luna martie, oamenii de ştiinţă au descoperit că impactul acestui meteorit nu este un eveniment izolat. „În noaptea de 17 marie, camerele aparţinând NASA şi Universităţii din Ontario de Vest au detectat de pe Pământ un număr neobişnuit de meteoriţi care au penetrat adânc suprafaţa Lunii”, a mai spus Cooke.

Scopul monitorizării este trimiterea astronauţilor pe Lună

Deşi atmosfera Pământului a protejat suprafaţa planetei noastre de astfel de meteoriţi, Luna nu a avut parte de aceeaşi protecţie. Lipsa atmosferei a expus-o loviturilor rocilor spaţiale, programul de monitorizare al NASA detectând mai bine de 300 de meteoriţi care au lovit Luna începând cu anul 2005, atunci când a început programul de observare a impacturilor.

O parte din motivaţia programului NASA este eventuala intenţie de a trimite astronauţi pe suprafaţa Lunii. Atunci când aceştia vor călca pe suprafaţa astrului, vor trebui să ştie cât de des au loc eventualele impacturi cu roci din spaţiu şi dacă, în anumite luni ale anului, trecerea Lunii prin diferite părţi aglomerate ale Sistemului Solar prezintă pericole în acest sens, arată „Huffington Post”.

Oamenii de ştiinţă speră să se folosească de robotul Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA (navă spaţială care, în prezent, orbitează în jurul Lunii la o distanţă de 50 de kilometri pentru a cartografia suprafaţa Lunii n.r.), pentru a fotografia suprafaţa impactului şi pentru a afla mai multe despre modul în care a avut loc această ciocnire.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite