VIDEO Lansarea unui satelit american de spionaj, anulată cu doar câteva secunde înainte de decolare din cauza unei probleme cu racheta Delta 4 Heavy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea pe orbită a unui satelit american de spionaj, cu ajutorul unei rachete Delta 4 Heavy, a doua cea mai mare din lume, a fost anulată duminică, cu câteva secunde înainte de momentul stabilit pentru decolare, din cauza unei probleme detectate de computere.

Lansarea a fost anulată cu 7,5 secunde înainte de decolarea de la Baza Aeriană Vandenberg, la nord-vest de Los Angeles.

Flăcările erau deja vizibile la baza rachetei care are o înălţime de 23 de etaje, pentru a arde hidrogenul în exces - o măsură de precauţie de rutină - când ordinul de anulare a lansării a fost dat. Decizia a fost luată cu mai puţin de secundă înaintea momentului la care motoarele uriaşei rachete erau programate să se aprindă.

Flăcări provenind de la sistemele de aprindere a hidrogenului au continuat să se ridice de la baza rachetei, după ce un controlor de zbor anunţase deja anularea zborului - o imagine care a dat fiori celor de la centrul de control, având în vedere că racheta era plină cu combustibil extrem de exploziv.

United Launch Alliance, care construieşte racheta Delta 4 Heavy, nu a anunţat care a fost cauza exactă a anulării lansării şi nici când va avea loc următoarea încercare.

Satelitul aflat la bord, identificat doar sub codul NROL-71, ar fi unul de spionaj, aparâinând Armatei americane, şi ar trebui să fie plasat pe o orbită polară.

Delta 4 Heavy este un model de rachetă cu două etaje, de unică folosinţă, pentru transport pe orbita terestră. Este a doua cea mai mare rachetă din lume aflată în operare şi este construită de United Launch Alliance. Sistemul foloseşte două propulsoare auxiliare (boostere), care funcţionează, ca şi motorul principal, cu combustibil lichid.

Delta 4 Heavy este capabilă să transporte pe orbita terestră joasă 28.370 de kilograme sau 13.810 kilograme pe o orbită geostaţionară de transfer. Masa totală a rachetei, la lansare, este de circa 733 de tone. Pentru comparaţie, masa totală a rachetei Saturn V, folosită în cadrul programului Apollo care a dus oamenii pe Lună, era de 2.970 de tone.

Imagine indisponibilă

Foto: U.S. Air Force/Joe Davila

Prima rachetă Delta 4 Heavy a fost lansată în 2004, iar până în februarie 2018 deţinea recordul privind capacitatea maximă de transport penru un propulsor aflat în operare. În prezent, racheta cu cea mai mare capacitate de transport este Falcon Heavy a companiei SpaceX.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite