Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Oamenii de ştiinţă au creat un metal care nu se poate scufunda

2
8 Nov 2019 15:21:17
Autor: Andrei Brînduşescu
Captura Youtube
Captura Youtube

Cercetătorii cred că acesta ar putea revoluţiona design-ul navelor şi ar putea duce la crearea unor vapoare şi bărci imposibil de scufundat.

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au reuşit să creeze un metal care respinge apa, creând zone de aer care îi permit să plutească în aproape orice fel de circumstanţă. Inventatorii săi cred că noul metal ar putea deveni principalul material de construcţie pentru navele viitorului.

Tehnica din spatele acestui nou metal este inspirată din natură, conform oamenilor de ştiinţă. Mai exact, ei au studiat corpul furnicilor de foc, care este hidrofob, respingând apa, şi felul în care păianjenii ce realizează pânze sub apă îşi folosesc corpurile pentru a captura aerul şi a le duce cu ei până la suprafaţă.

Astfel, tehnica realizată de cercetători a fost numită ”superhidrofobă”, şi permite capturarea aerului sub suprafaţa sa, respingând complet apa.

Metalul pluteşte chiar şi după ce a fost avariat

Pentru a demonstra felul în care se comportă acest metal, cercetătorii au creat un experiment cu două discuri, unul din metal ”normal” şi unul din metalul superhidrofob. În videoclipul de mai jos, se poate vedea cum discul din metal superhidrofob refuză să se scufunde, chiar şi atunci când este împins sub suprafaţa apei.

Şi mai important este faptul că metalul îşi păstrează proprietăţile hidrofobe chiar şi atunci când este deteriorat. Cercetătorii au făcut câteva găuri în disc, arătând că acesta pluteşte după ce integritatea sa structurală este compromisă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

geek-a-contra
8.11.2019, 17:21:00

"Oamenii de ştiinţă au creat un metal care nu se poate scufunda" Citeste mai mult: adev.ro/q0nin9 brindusescule, meri de-ti termina scoala, si anume chimia si limba si literatura romana. metalele sint elemente chimice si, exceptind cele citeva elementele create in conditii extrem de dificile in laborator, cam instabile de felul lor... , si reprezinta evenimete stiintifice exceptionale, exista deja in natura. ce au creat oamenii aia de stiinta se califica la categorie materiale metalice, respectiv aliaje, care nu-i tot una cu metalele.

Ncita Co
9.11.2019, 08:23:46

E o știre senzațională de click-bait. Nu poate să se aplice la obiecte mai mari decât aproximativ o monedă.

Modifică Setările