Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO SpaceX a lansat 24 de sateliţi cu racheta Falcon Heavy în prima sa lansare pe timp de noapte

0
25 Jun 2019 12:57:52
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via NBC News
FOTO via NBC News

Compania lui Elon Musk a reuşit să trimită pe orbită cei 24 de sateliţi, într-o lansare care a fost descrisă ca fiind ”cea mai dificilă pe care compania a încercat-o vreodată”.

Racheta a fost lansată de pe platforma 39A a Centrului Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida. A fost prima lansare a rachetei Falcon Heavy pe timp de noapte, având loc la ora locală 02:30, în data de 25 iunie.

La bordul ei s-au aflat diferite echipamente ale unor universităţi din SUA, NASA, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică şi organizaţia non-profit Societatea Planetară.

O parte din misiune a fost reprezentată de aterizarea cu succes a două dintre cele trei propulsoare ale mega-rachetei Falcon Heavy. Acestea au ajuns la Staţia Forţelor Aeriene din Cape Canaveral, care se află lângă Centrul Spaţial Kennedy.

Propulsorul nucleului central nu a fost însă la fel de norocos, ratând aterizarea pe nava dronă a Space X, denumită ”Of Course I Still Love You”, care era staţionată în Oceanul Atlantic, la câteva sute de kilometri de coasta Floridei.

Ratarea aterizării nu a fost însă o surpriză, reprezentanţii SpaceX repetând faptul că aceasta va fi cea mai dificilă procedură din cadrul primului stadiu al lansării rachetei, deoarece nava a fost staţionată la o distanţă dublă faţă de ţărm comparativ cu încercările anterioare în care un propulsor a trebuit să aterizeze pe o platformă din ocean.

Lansarea de astăzi a marcat prima reutilizare a propulsoarelor din partea rachetei Falcon Heavy. Cele două propulsoare de pe margine au fost folosite deja în cadrul primei lansări comerciale a megarachetei, care a avut loc în aprilie.

Sateliţii aflaţi la bord au fost răspândiţi pe trei orbite diferite, făcând din această lansare una destul de complicată, deoarece propulsorul din al doilea stadiu al rachetei a trebuit să pornească de patru ori.

Următoarea lansare SpaceX este programată pentru 21 iulie, când o rachetă Falcon 9 va duce o livrare de echipament pe Staţia Spaţială Internaţională, conform space.com.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii