VIDEO Specie de mamifere considerată dispărută, surprinsă pentru prima dată după 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O specie considerată dispărută de aproximativ trei decenii, un animal de mărimea unui iepure, a fost văzut de localnici în padurile uscate din sudul Vietnamului şi apoi surprins de oamenii de ştiinţă pe camere, relatează CNN.

Ultimul exemplar de Chevrotain cu spate argintiu, cunoscut şi ca şoarecele-căprioară vietnamez, a fost documentat ultima oară în urmă cu peste 25 de ani de către o echipă ruso-vietnameză de cercetători, după ce a fost prins de un vânător local.

 Multă vreme specia a existat doar în imaginaţia noastră. Descoperirea că ea încă se află aici ne ajută să luăm măsuri pentru a nu o pierde din nou, astfel că încercăm să ne dăm seama cât mai repede cum să o protejăm”, a spus biologul  An Nguyen, care colaborează cu organizaţia  nonguvernamentală Global Wildlife Conservation (GWC). Oamenii de ştiinţă au crezut că micul animal a dispărut în urma pierderii habitatului şi vânătorii agresive ilegale cu capcane de sârmă.

Specia se află pe lista celor 25 „cele mai căutate” specii pierdute a GWC. Informaţiile despre redescoperirea şoarecelui-căprioară au fost publicate în jurnalul Nature Ecology & Evolution. Cercetătorii au colaborat cu sătenii şi pădurarii din apropierea oraşului de coastă Nha Trang, după ce localnicii au relatat că au zărit animalul, surprinzându-l pe camere după cinci luni de supraveghere a zonei.

În ciuda poreclei sale care îl aseamănă în parte cu un şoarece, în parte cu o căprioară, animalul este cel mai mic mamifer copitat din lume. Specia  care cântăreşte în jur de 4 kilograme este timidă şi solitară, merge pe vârful copitelor şi are 2 colţi.

Specia a fost descrisă pentru prima dată în 1910 după ce oamenii de ştiinţă au studiat patru exemplare găsite în apropiere de oraşul Nha Trang. De atunci nu s-au mai înregistrat alte informaţii ştiinţifice despre mamifer până în 1990, când un exemplar a fost confiscat de la un vânător local în centrul Vietnamului, ca apoi existenţa speciei să rămână iarăşi „un uriaş semn de întrebare”, a spus Andrew Tilker, ofiţer pentru speciile asiatice la Global Wildlife Conservation (GWC).

„Aveam la dispoziţie [ca arii de căutare –n.r] două localităţi istorice destul de depărtate una de alta –una în sudul Vietnamului, iar cealaltă situată mai la nord”, a spus Tinker.

„Specia era una pierdută pentru comunitatea ştiinţifică, însă localnicii ştiau de existenţa ei. Succesul în identificarea ei s-a datorat cunoştinţelor rezidenţilor despre habitatul de acolo. Putem face acelaşi lucru  în privinţa speciilor din alte părţi ale lumii”, a spus expertul care a avertizat că specia este una ameninţată şi că e poate o ultimă generaţie rămasă în viaţă a acestor animale.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite